Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 april 2017

  Hemligheten bakom världsmästarens rekord i vete

  Ashburton.

  Hösten 2015 förlorade nya zeeländaren Mike Solari sitt Guinness Rekord i höstveteavkastning till två engelsmän. Men nu är rekordet tillbaka på Sydön. Tack vare Eric Watson med skörden 16,8 ton per hektar, berättar han i en exklusiv intervju.

   Eric Watson har precis erhållit det nya världsrekordet i vete på 16,79 ton per hektar.
  Eric Watson har precis erhållit det nya världsrekordet i vete på 16,79 ton per hektar. FOTO: Anders Fällman

  När man resonerar om växtodling på Nya Zeeland är områdets höga solinstrålning och det behagliga vinterklimat något som måste kommenteras. Liksom faktumet att stora delar av landets grödor är beroende av bevattning för att avkasta bra.

  – Det är häftigt att ha slagit rekordet, jag har genomfört mitt egna upplägg men jag har också haft bra support av ett par experter på växtskydd och gödsling, säger han.

  Gynnsam kärnfyllnadsperiod

  När Eric Watson ska förklara vad i odlingsupplägget som gav rekordskörd, nämner han en hel radda orsaker. Men om man summerar Erics resonemang visar det sig att han anser att han lyckades bra med i stort sett alla åtgärder, från sådd till skörd.

  En mild vinter, följt av en sval vår och försommar med en gynnsam kärnfyllnadsperiod blev pricken över i:et. Däremot har inte säsongen gett extra många soltimmar, snarare något färre än normalt.

  Avancerat växtskyddsprogram

  Den milda vintern gynnade visserligen även svampskadegörare, men ett avancerat växtskyddsprogram med fem svampbehandlingar, utförda med en utstuderad timing och försiktiga doser, höll vetet friskt.

  Andra åtgärder som Eric även lyfter fram är betydelsen av en låg utsädesmängd (65 kg per hektar) och tillväxtreglerande åtgärder på våren för att minska risken för skördepåverkande liggsäd.

  På frågan om han redan laddar för att putsa sitt eget rykande färska rekord, svarar lite hemlighetsfullt, men med spänning i rösten.

  – Jag skulle kunna snitta 17 ton, men inte utan att gå stenhårt in för det, redan från start i förberedelserna inför sådd.

  – Jag sår nästa vete om en vecka, berättar Eric Watson.

  Ingen överraskning

  För initierade kommer det inte som en överraskning att Eric Watson skulle bli den nya zeeländare som tog tillbaka rekordet i avkastning av höstvete till Nya Zeeland.

  Eric Watson anses vara en av landets skickligaste växtodlare, dessutom prisbelönad för sin förmåga att odla fram högavkastande grödor med relativt blygsamma insatser.

   Vetesorten var Oakley, och odlades på en lerig jord nära Ashburton, på den nya zeeländska Sydön. Bilden är tagen på gården vid ett annat tillfälle i januari 2015.
  Vetesorten var Oakley, och odlades på en lerig jord nära Ashburton, på den nya zeeländska Sydön. Bilden är tagen på gården vid ett annat tillfälle i januari 2015. FOTO: Anders Fällman

  Att odla fram en skörd på 16,8 ton per hektar och en proteinhalt på drygt tio procent med foderveteorten Oakley, det är en bedrift.

  Särskilt när man vet att grödan inte gavs mer än 258 kilo kväve och att jordarna han odlar inte har mer än en måttlig förmåga att hålla växttillgängligt vatten. Dessutom får regionen i höjd med Sydöns största stad måttliga 600 millimeter i årsnederbörd och torra och varma vindar dominerar väderbilden.

  Därför är bevattning standard i all växtodling i regionen, inklusive betesvallar. Eric Watsons rekordvete bevattnades, vilket Guinness Rekord godkänner om det är en tillämpad praxis i regionen.

  Det här är en artikel från tidningen Lantmannen – teckna en prenumeration här!

  Läs mer om Eric Watsons odlingsupplägg för att säkra världsrekordet i Lantmannen nummer 5 som är ute den 28 april.

  Relaterade artiklar

  Till toppen