Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 januari

  Omställning kan gynna traktormärken i framkant

  I dag tar den som vill köra på hundra procent RME stora risker, framför allt kopplat till garantin. Men kanske kan det bli ändring på det i framtiden.

   Med en grön omställning som leder bort från fossil dieselanvändning skulle traktormärken som är typgodkända för RME kunna få ett uppsving. Men omställningen måste då ske på ett sätt som skadar lantbruket, enligt David Varverud på Energifabriken.
  Med en grön omställning som leder bort från fossil dieselanvändning skulle traktormärken som är typgodkända för RME kunna få ett uppsving. Men omställningen måste då ske på ett sätt som skadar lantbruket, enligt David Varverud på Energifabriken. FOTO: Energifabriken

  Tidigare LRF-ordföranden Helena Jonsson arbetar sedan knappt ett år tillbaka med den statliga utredningen ”Ett fossiloberoende jordbruk”. Den har både Energifabriken och Lantmännen, som tillsammans har drivit projektet där två av Lantmännens Valtratraktorer körts på 100 procent RME, stora förhoppningar på.

  Om Sverige får till en bra skatteomställning, som styr bort från fossil dieselanvändning, kommer det att gynna traktormärken som ligger i framkant, menar de.

  Samma dag som ATL träffar Jakob Öberg, som kört en av de båda Valtra-traktorerna på föräldrarnas lantbruk utanför Uppsala, är det en stor nyhet att koldioxidutsläppen inte minskar inom lantbruket. Alternativa bränslen som HVO och RME skulle kunna råda bot på det. Men eftersom bränslena inte omfattas av någon koldioxidskatt (och därmed heller inte genererar någon återbetald dieselskatt) blir de dyrare att använda inom jord- och skogsbruket.

  Helt fel, tycker David Varverud på Energifabriken, som nu hoppas på en grön skatteomställning, där pengarna helt enkelt styrs bort från den fossila dieseln och läggs på någon annan satsning inom lantbruket. Om det görs på rätt sätt, ska det alltså inte påverka den enskilda lantbrukarens totalekonomi. I bästa fall skulle det till och med kunna sänka kostnaderna eftersom RME ofta är billigare per transporterad meter.

  Målet för Helena Jonssons utredning är i första hand att skapa en grogrund för ett mer fossilfritt jordbruk, men hon uppger samtidigt för ATL att det är ”sannolikt att det blir förslag om att dieselskattereduktionen tas bort och ersätts av kompenserande åtgärder”.

  Utredningen förlängs

  På grund av att pandemin har blottat omfattande brister gällande beredskapsfrågor som kopplas till utredningens uppdrag, beslutade regeringen också nyligen att förlänga utredningen till den 31 juli i år.

  Klart är däremot att Lantmännen avvaktar resultatet med stor spänning, och att det delvis är därför som företaget nu testar RME i två Valtra-traktorer. Om Valtra skulle ta steget och ändra rekommendationerna skulle det kunna betyda ett uppsving för det finska märket i Sverige.

  Vad betyder detta, innebär det här att jag kan köpa en Valtra nu och köra på hundra procents RME med fulla garantier?

  – Det kan du inte i dag, men det är något som vi håller på och tittar på. Riskerna är små med att köra på hundra procents RME. Men är man orolig för garantierna så kan vi inte lämna några sådana i dagsläget, säger Per Wretblad, produktchef för Valtra på Lantmännen Maskin.

  – För traktorer som ligger utanför garantitiden är däremot garantin inget hinder, fortsätter han.

  Har ni återkopplat resultaten till Valtra på något sätt?

  – Valtra följer detta med stort intresse, men de har inte varit involverade i försöket. Men de känner till resultaten och tycker att de är intressanta.

  Företaget har däremot inte flaggat för att de planerar att genomföra några egna tester eller verifikationer, så vitt Per Wretblad känner till.

  Den som väntar på att få köra fullt ut på RME med fulla garantier kan alltså få vänta ett tag till.

  LÄS MER: Valtra på 100 procent RMELÄS OCKSÅ: Resultaten av RME-försöket punkt för punktLÄS ÄVEN: Regeringen vill göra svenskt jordbruk fossiloberoendeLEDARE: Fossilfritt jordbruk berör hela samhället

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen