Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 december 2017

  Helena Jonsson utses till landshövding

  Helena Jonsson, tidigare LRF-ordförande, blir ny landshövding i Jönköping med start från den 15 januari.

   Helena Jonsson är utsedd till ny landhövding i Jönköping - det sätter stopp för siktet mot riksdagsplatsen.
  Helena Jonsson är utsedd till ny landhövding i Jönköping - det sätter stopp för siktet mot riksdagsplatsen. FOTO: Ann Lindén

  Utnämningen gjordes i dag, onsdag, av regeringen.

  – Det känns jättebra. Det är ett hedrande uppdrag. Länsstyrelsen har svåra men viktiga uppdrag och gör avvägningar mellan olika samhällsintressen, säger Helena Jonsson till ATL.

  Helena Jonsson, som sedan i höstas siktat mot en riksdagsplats för Centerpartiet, blir landshövding och chef för Länsstyrelsen i Jönköpings län. Förordnandet gäller från och med den 15 januari 2018 till och med den 14 januari 2024. Det sätter stopp för siktet mot riksdagen.

  – Jag kommer inte att göra någon partipolitisk karriär just nu. Jag får helt enkelt hoppa av kandidaturen till riksdagen. …

  Var det ett svårt beslut?

  – Nej det var det egentligen inte. Jag kommer att fortsätta att arbeta med politiska frågor men inte med partipolitik. Länsstyrelsen har flera intressanta uppdrag, svåra men viktiga. Man arbetar med att göra avvägningar mellan olika samhällsintressen och har även ett ansvar för krisberedskap.

  LRF-ordförande 2011-2017

  ”Det är glädjande att Helena Jonsson tackat ja. Hon har en bred erfarenhet och kommer med sina ledaregenskaper att vara en tillgång för länsstyrelsen och länet,” säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett uttalande.

  Helena Jonsson är lantmästare och lämnade tidigare i år uppdraget som LRF:s ordförande som hon innehaft mellan 2011 och 2017.

  LÄS OCKSÅ: Helena Jonsson ett steg närmare riksdagen

  Relaterade artiklar

  Till toppen