Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 maj 2017

  Så lyfter tekniken ditt mjölkföretag

  HÖRBY.

  Det helautomatiska kostallet är nära. Så använder Conny Fagerström, mjölkproducent med 150 kor, tekniken för att kunna ägna sig åt de mer kvalificerade uppgifterna. ATL har kollat närmare på några alternativ på marknaden.

   Stora mjölkbesättningar kan ta hjälp av digitala hjälpmedel, som ger god överblick på individnivå.
  Stora mjölkbesättningar kan ta hjälp av digitala hjälpmedel, som ger god överblick på individnivå. FOTO: Marcus Frennemark

  Mjölkbesättningarna blir allt större och den ekonomiska verkligheten driver företagen mot ökad effektivitet. Kostnaden för arbetskraft är hög och tiden per djur blir allt mindre.

  Men samtidigt erbjuder modern teknik nya digitala hjälpmedel. Där teknologin kan ta hand om övervakning och rutinuppgifter, medan människan ägnar sig åt de mer kvalificerade uppgifterna.

  – I en mjölkbesättning finns mycket som data som behöver tolkas till information och insikter, som leder till handling. Nu finns det system som hjälper till att identifiera avvikelser innan de blir problem, säger Anders Herlin, universitetslektor vid Institutionen för biosystem och teknologi vid SLU Alnarp.

   Herd Navigator larmar för mastit.
  Herd Navigator larmar för mastit. FOTO: Marcus Frennemark

  Under utveckling

  Anders Herlin är svensk representant i det europeiska informationsprojekt som arbetar med precisionsdjurhållning (Precision Livestock Farming, PLF), ett relativt nytt område inom praktiskt lantbruk, men där mycket är under utveckling och forskas på.

  I dag finns det flera system som erbjuder mjölkföretagaren digitalt beslutsstöd. Vid ett seminarium på Skånesemin i Hörby i veckan möttes ett tjugotal lantbrukare, rådgivare och forskare för att utbyta erfarenheter. Två system, Herd Navigator och Cow Manager, finns på ett antal svenska gårdar.

   Cow Manager visar blått när kon idisslar, grönt när hon äter och rött när hon mycket aktiv.
  Cow Manager visar blått när kon idisslar, grönt när hon äter och rött när hon mycket aktiv. FOTO: Marcus Frennemark

  Från Danmark

  Herd Navigator från Delaval är utvecklat I Danmark och mäter hur kon har det genom att analysera mjölken. Halterna av utvalda ämnen ger systemet underlag för att producera listor över kor som behöver speciell uppmärksamhet av någon orsak.

  Exempelvis ligger halten av progesteron i mjölken till grund för att peka ut kor på väg in i brunst och för att tala om när en ko bör semineras. Kor som riskerar att få mastit respektive störningar i foderomsättningen kan pekas ut genom att andra ämnen i mjölken detekteras.

  Cow Manager är ett av flera system som bygger på smarta öronmärken. Systemet är utvecklat i Nederländerna och marknadsförs i Sverige av Skånesemin.

   Ett öronmärke med sensorer som mäter temperatur och örats rörelsemönster står för datainsamlingen i Cow Manager.
  Ett öronmärke med sensorer som mäter temperatur och örats rörelsemönster står för datainsamlingen i Cow Manager. FOTO: Marcus Frennemark

  Mäter i örat

  Cow Managers örontagg mäter kons temperatur och håller koll på örats rörelse. De data som fångas upp i örat omvandlar systemet till information om den enskilda kons hälsa och reproduktion samt på gruppnivå om foderutnyttjande. Det elektroniska öronmärket innehåller naturligtvis också sorteringsfunktion så att kon kan styras genom rätt grindar.

  Conny Fagerström, mjölkproducent med 150 kor som robotmjölkas på gården utanför Tollarp, har Cow Manager till sin hjälp.

  – Det fungerar utmärkt. Vi tar brunsterna med hjälp av den. Vi kan se när högbrunsten kommer och då vet vi när det är dags att seminera, säger han.

   Conny Fagerström.
  Conny Fagerström. FOTO: Marcus Frennemark

  Larmar vid sjukdom

  Även hälsostatusen fångas in med systemets hjälp. Det finns tre nivåer av larm: misstänkt, sjuk och mycket sjuk.

  – Får jag larmet misstänkt kan jag sätta kon i sjukbox direkt. Om hon får lugn och ro över natten så har hon ofta kryat på sig till morgonen efter och vi slipper behandla, säger Conny Fagerström.

  Ännu är det bara några tiotal mjölkgårdar i Sverige som har tagit steget in i den här världen. Anders Herlin är övertygad om att fler är på väg. Mjölkkrisen har hållit tillbaka investeringarna i branschen, men teknikutvecklingen kommer inte att gå långsammare i framtiden.

  – Tänker du fortsätta som mjölkföretagare gäller det att hänga med, men du ska naturligtvis uppleva nytta, bli effektivare och kunna räkna hem investeringen, säger Anders Herlin.

   "Nu finns det system som hjälper till att identifiera avvikelser innan de blir problem", säger Anders Herlin, SLU
  "Nu finns det system som hjälper till att identifiera avvikelser innan de blir problem", säger Anders Herlin, SLU FOTO: Marcus Frennemark

  Precisionsdjurhållning (Precision Livestock Farming, PLF)

  System för kontinuerlig, automatisk övervakning av djur i realtid där målet är att styra och kontrollera produktion, reproduktion, hälsa, välfärd och produktionens miljöpåverkan.

  PLF kan bidra till bättre djurvälfärd, effektivare arbetsinsatser och minskad medicinanvändning när hälsostörningar upptäcks tidigt.

  I informationsprojektet 4D4F (Data Driven Dairy Decions for Farmers, www.4d4f.eu) samlas mjölkbönder, rådgivare, forskare och företag som levererar PLF-teknologi. Syftar till att förbättra beslutsfattandet på mjölkgården baserat på modern digital teknologi.

  Exempel på företag och produkter för precisionsdjurhållning inom mjölkproduktionen.

  Delaval: Brunstövervakning genom aktivitetsmätare i halsbandet. Herd Navigator mäter bland annat progesteron i mjölk och håller koll på brunst, samt gör analyser som ger indikation på mastit och näringsbalans. Body Condition System för automatisk hullbedömning.

  Cow Manager: Öronmärke med sensorer som ger indikationer på brunst och hälsa i stallet.

  Nedap: Med sensorer i halsband och fotboja övervakas position, brunst, aktivitet, idissling och hälsa.

  Smartbow: Med öronmärke med sensorer övervakas brunst, position och idissling.

  Cow Scout: Sensor i halsband och fotboja för att bevaka brunst, hälsa, utfodring och skötsel.

  Afimilk: Silent Herdsman och AfiAct II: produkter med halsband och fotboja som övervakar foderintag, brunst, fertilitet och hälsa.

  Agricam: Värmekamera som upptäcker mastit.

  PREMIUM: Brott lönar sig – för matfuskarePREMIUM: Marknaden utmanar Arlas affärsmodellArla foods får fortsätta med splittak

  Relaterade artiklar

  Till toppen