Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 mars

  Havreflygsot i nästan varje analys

  Allt fler vill få sitt utsäde analyserat för havreflygsot. Och analysföretaget Frökontrollen ser sporer i nästan alla analyserade prov.

  Nivåerna av flygsot har ökat i havre i flera år. Inför årets vårbruk har betydligt fler lantbrukare velat analysera sitt utsäde för svampen än tidigare, vilket både analysföretaget Eurofins och Frökontrollen Mellansverige märker.

  – Jag tolkar det som att rådgivningen nu har nått ut. Man har förstått att det är vanligt med havreflygsot, säger Matilda Lönnemark, vd för Frökontrollen i Örebro.

   Havreflygsot. Matilda Lönnemark, vd Frökontrollen Örebro. (Arkivbild)
  Havreflygsot. Matilda Lönnemark, vd Frökontrollen Örebro. (Arkivbild) FOTO: Oskar Schönning

  ”Överraskande”

  I år har 90 procent velat få det egna havreutsädet analyserat för flygsot hittills, jämfört med färre än hälften i fjol, enligt Frökontrollen.

  Och i nästan vartenda prov hittades sporer i varierande mängd.

  – Förr i tiden uppmanades man analysera för sot om man har haft det och sett det i havren. Då var en stor andel av proven som hade det. Nu är det mer att man analyserar utan att ha sett något. Då kan man tänka sig att andelen borde gå ner. Men det är inte riktigt så. I 98 procent av proven hittade vi det. Det är lite överraskande, säger Matilda Lönnemark.

  LÄS OCKSÅ: Havrearealen ökade mest 2020

   Många vill analysera om det finns flygsot i sitt havreutsäde. (Arkivbild)
  Många vill analysera om det finns flygsot i sitt havreutsäde. (Arkivbild) FOTO: Oskar Schönning

  Utsädesanalyserna görs av olika företag och Jordbruksverket tycker att det är positivt att fler företag satsar på att flygsotsanalysen ska ingå som standard.

  – Det har varit en ökning av havreflygsot under flera år. Den trenden ser ut att vara ganska bestående. Möjligen att det viker av lite i södra Sverige, men trots det ligger nivån väldigt högt, säger Alf Djurberg, vid Växtskyddscentralen.

  Nya rekommendationer väntas

  Havreflygsot orsakar skördeförluster som är ungefär lika stor som andelen angripna ax och sporerna sprids vid både blomning och tröskning.

  – Det är jätteviktigt att man gör kontroller om man tar eget utsäde och behandlar om det finns behov för det. Köper man utsäde är det kontrollerat. Det är det man kan rekommendera, säger Alf Djurberg.

  Betning ger ett gott skydd, men kembehandlad havre kan orsaka en viss tröghet i såmaskinen, vilket får en del att undvika det.

  Gränsvärdena för betning kan behöva justeras på grund av den fortsatta smittspridningen:

  – För vårsådden är det mesta redan betat och kontrollerat. Men inför nästa säsong tror jag att vi kommer att ha andra rekommendationer om havreflygsot, till exempel andra gränsvärden, avslutar Alf Djurberg.

  FAKTA: HÖGA NIVÅER I MÅNGA BRUKSPROV

  Det rekommenderade gränsvärdet för havreflygsot för bruksutsäde är 500 sporer/gram havre eller havreutsäde. Medelsmittan för bruksprov under säsongen 2019/2020 i Mellansverige var ungefär 20 000 sporer/gram. Vid så höga smittonivåer finns det stor risk att man får påtagliga angrepp av sjukdomen i fält.

  Sporer från infekterade fält sprids kan även spridas till angränsande fält.

  Betning måste sättas in för att trycka ner smittonivåerna, inte minst för att det ska gå att ta fram bra utsäde. Används eget havreutsäde är rekommendationen att ta reda på smittonivån och behandla om det är infekterat.

  Det finns flera godkända betningsmedel med god effekt mot svampen. Jordbruksverket rekommenderar i första hand medel som har hösta effektvärdering (4). Ett alternativ är att köpa värmebehandlat utsäde.

  Källa: Växtskyddscentralen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen