Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 augusti

  Ammoniak läckte på slakteri - fick avbryta grisslakt

  KLS Ugglarps slakteri i Dalsjöfors fick problem med driften på torsdagen. Ammoniak läckte ut och grisslakten fick avbrytas. Närmare fyrahundra extra grisar fick stanna kvar över natten.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Lars Pehrson / SvD / TT

  Det var på torsdagen som ett haveri inträffade inne på slakteriet i Dalsjöfors. Ammoniak läckte och skapade problem för kylsystemet. Personal kunde inte fortsätta arbeta och grisslakten fick avbrytas.

  Slakteriet ansökte om dispens hos Jordbruksverket om att få hålla närmare fyrahundra extra grisar kvar över natten. Därför blev det trängre i en del boxar än vad som är tillåtet i vanliga fall.

   Dalsjöfors slakteri fick problem med grisslakten på torsdagen, men är nu igång igen.
  Dalsjöfors slakteri fick problem med grisslakten på torsdagen, men är nu igång igen. FOTO: Göran Berglund

  Jordbruksverket godkände ansökan med krav att djuren bland annat skulle få extra tillsyn under natten och förtur till slakt på morgonen.

  KLS Ugglarps vd Jonas Tunestål säger till ATL att felet är åtgärdat och att slakten kunde börja som vanligt igen på fredagsmorgonen.

  – Det är rätt så ovanligt att sådant här händer. Det är i väldigt speciella fall, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen