Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 juli 2017

  Häst på bete attackerad med jordhacka

  Ett 21 årigt sto i Jula fick ett konstigt och omfattande sår i sidan när hon gick i sommarhagen. Huden hade slitits loss från ett större område och man hittade en blodig jordhacka i hagen.

   Arkivbild. Unghästar på sommarbete. Detta är inte hästarna som gick i hagen där attacken skedde.
  Arkivbild. Unghästar på sommarbete. Detta är inte hästarna som gick i hagen där attacken skedde. FOTO: MOSTPHOTOS

  Hästägaren som varit bortrest under helgen, blev uppringd av en granne med häst i samma hage som berättade om skadan. Skadan var stor, men man trodde ändå att hästen måste ha råkat ut för en olyckshändelse.

  – Vi kallade dit en veterinär omedelbart. Hon konstaterade att det i varje fall inte varit något djur som hade åsamkat hästen skadorna, säger hästägaren Stefan Berg till Mariestadstidningen.

  Hästens sår syddes och dränering sattes in. Sedan satte man i gång med att genomsöka hagen ordentligt för att få reda på vad stoet gjort sig illa på.

  Under sökandet hittade man en jordhacka med avbrutet träskaft. På hackans spets fanns intorkat blod.

  La ned utredning

  Familjen ringde polisen och anmälde händelsen, men polisen var inte intresserade av att komma ut och hämta bevismaterial eller göra brottsplatsundersökning. I stället lades fallet ned direkt.

  Utredningsbefäl Marlene Andersson Wikman i Mariestad blev uppmärksammad på fallet när lokaltidningen ringde. Hon öppnar då det nedlagda fallet och skickade ut patrull för att säkra bevis.

  – Jag har inlett förundersökning på ärendet eftersom det var nedlagt från start. Jag har skickat ut patrullen för att hämta in hackan för spårsäkring, säger hon.

  Familjen som äger hästen kan inte förstå varför någon skulle göra så mot en oskyldig häst. De vill uppmana andra i trakten att hålla uppsikt.

  – Jag hoppas verkligen inte att det inträffar igen någon annanstans. Det vore oerhört tragiskt. Sådant här ska inte behöva hända. Inez har inte gjort någon illa, säger Stefan Berg till Mariestadstidningen.

  LÄS MER: Grundvattnet har sjunkit med 30 cmPREMIUM: Nu tar bönder över efter börsbolagenLÄS MER: Byggde nytt stall – ändå väntar viteLÄS MER: Länsstyrelsen slog hårt mot stor hästföretagarePREMIUM: Nya EU-regler slår mot stallägare

  Relaterade artiklar

  Till toppen