Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 februari

  Hårt insektstryck varningstecken för svenska rapsodlare

  Förra årets höga insektstryck i europeisk rapsodling är en varningssignal för svenska odlare, enligt Anneli Kihlstrand, VD för Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, (SFO).

   Svensk rapsodling måste bli ännu bättre på att vässa växtskyddsmedelsstrategierna och uppdatera bekämpningströsklar för att undvika den resistensutveckling som skett på skadegörare i andra europeiska länder, anser Anneli Kihlstrand, VD för Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, (SFO).
  Svensk rapsodling måste bli ännu bättre på att vässa växtskyddsmedelsstrategierna och uppdatera bekämpningströsklar för att undvika den resistensutveckling som skett på skadegörare i andra europeiska länder, anser Anneli Kihlstrand, VD för Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, (SFO). FOTO: Torbjörn Esping

  Att Sverige tillsammans med Danmark fick Europas högsta rapsskördar 2019 berodde delvis på årets goda förutsättning för grödan här.

  – Med det beror också på att vi varit mindre utsatta för extremt väder och extrema insektsangrepp, säger Anneli Kihlstrand, SFO.

  Temat på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlares stämma i Hässleholm var hållbar rapsodling i ett europeiskt perspektiv. Stämman gästades av två experter på området, Udo Heimbach från Tyskland och Christer Nilsson, tidigare rådgivare och forskare på SLU.

  ”Odlat sig till problem”

  Rapsodlingen i EU har gått ner de senaste åren mycket på grund av svårigheterna att bekämpa insekter. En orsak är en alltför intensiv rapsodling. Genom att ha raps var tredje eller var fjärde år i växtföljden har man odlat sig till problemen, tillägger Anneli Kihlstrand. Klumprotsjukan har ökat kraftigt i stora oljeväxtområden i Europa. Även i Sverige ökar klumprotsjuka men inte i samma omfattning.

  – Vi får vara glada att vi har hållit emot och sagt att det är en sexårig växtföljd som gäller, säger hon.

  Europeiska rapsodlare måste också kämpa mot exempelvis pyretroidresistenta rapsjordloppor, något som ännu inte finns i Sverige.

  – Ett solklart budskap från föredragen på stämman är att det krävs noggrannhet i varenda insats om man ska kunna odla raps, säger hon.

  Allvarligt läge

  Svensk rapsodling måste bli ännu bättre på att vässa växtskyddsmedelsstrategierna och uppdatera bekämpningströsklar för att undvika en liknande resistensutveckling, tillägger hon. På rapskongressen i Berlin som hon gästade i somras, pratade både tyska och kanadensiska representanter om möjligheten att från samhällets sida kunna styra i vilka områden raps ska odlas under olika år.

  – Man kan hamna i ett så olyckligt läge att det inte går att odla raps om man inte samverkar. Där är vi ännu inte i Sverige, säger hon.

  Däremot skulle det behövas forskning just på hur oljeväxtodlingens spridning i landskapet kan påverka insektstrycket för att förebygga en liknande utveckling i Sverige, påpekar hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen