Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 april 2017

  Hårt avelsarbete ger lammskinn i toppklass

  VISSELTOFTA.

  Gotlandsfårens skinn är en het inredningsdetalj. Familjen Pettersson på Gräsljunga gård säljer allt fler skinn tack vare noggrant avelsarbete. Här delar de med sig av sina bästa tips.

  Lammskinnen från Gräsljunga gård blir allt mer efterfrågade. Men för att få fram produkter med hög kvalitet krävs ett noggrant avelsarbete där inget lämnas åt slumpen. I slutet av mars är det full aktivitet på Gräsljunga gård i norra Skåne. Annika och Mikael Petterssons gotlandstackor har precis börjat lamningen och mängder av svarta lamm stapplar omkring i stallet.

   ”Jag köpte två Gotlandstackor 1987 och fastnade för rasen. De är trevliga att jobba med och ger produkter av hög kvalitet”, säger Annika Pettersson.
  ”Jag köpte två Gotlandstackor 1987 och fastnade för rasen. De är trevliga att jobba med och ger produkter av hög kvalitet”, säger Annika Pettersson. FOTO: Jonatan Jacobson

  – De flesta lammen kommer under en period på tio dagar så nu har vi fullt upp med att hålla koll på nykomlingarna, säger Mikael Pettersson.

  Satsade på ägg och lamm

  1998 tog paret Pettersson över Gräsljunga gård efter Mikaels föräldrar som födde upp grisar och nötdjur. Mikael och Annika valde i stället att satsa på frigående värphöns och KRAV-certifierad uppfödning av gotlandsfår. I dag producerar gården cirka ett ton ägg i veckan som säljs till kunder inom 2,5 mils radie.

   Råull skickas till spinnerier i Skåne och Danmark. I butiken finns ullgarn av flera olika tjocklekar.
  Råull skickas till spinnerier i Skåne och Danmark. I butiken finns ullgarn av flera olika tjocklekar. FOTO: Jonatan Jacobson

  Lammprodukterna finns till försäljning i gårdsbutiken och köttet tillreds på plats i gårdens eget slakteri. Med tiden har efterfrågan på paret Petterssons skinnprodukter ökat stadigt. Årligen säljs runt 250 skinn från Gräsljunga gårds lamm och tackor.

  – Under tio års tid har marknaden för skinn bara gått uppåt. Jag ser lammskinn av gotlandsfår i TV-soffor och inredningstidningar hela tiden, säger Annika Pettersson.

  Målmedveten avel

  Hon arbetar också med mönstring av gotlandsfår och har stor kunskap om vad som utmärker ett bra skinn. Färgnyansen ska vara likadan över hela skinnet och lockarna ska ha samma form och storlek. Pälshår med hög glansighet är en annan indikator på skinn av hög kvalitet.

   ”Vi har blivit ett litet utflyktsmål, folk åker hit för att köpa skinn och kött”, säger Mikael Pettersson.
  ”Vi har blivit ett litet utflyktsmål, folk åker hit för att köpa skinn och kött”, säger Mikael Pettersson. FOTO: Jonatan Jacobson

  För att få fram fina produkter har paret Pettersson arbetat målmedvetet med fåravel under tjugo års tid. De köper regelbundet in baggar på auktioner och säljer också vidare egna livdjur.

  – Avelsvärden är ett bra verktyg men siffrorna stämmer inte alltid överens med verkligheten. För att få ett fint resultat måste du lära känna besättningen och arbeta noggrant med uppfödningens alla delar, säger Annika Pettersson.

  Näringsrikt foder en nyckel

  Ett näringsrikt foder är exempelvis viktigt. Gårdens vallfoder består av timotej, engelskt rajgräs och vit klöver som toppas med käringtand och svartkämpar.

   Priserna på förstaklasskinnen varierar från 1700 till 2500 kronor.
  Priserna på förstaklasskinnen varierar från 1700 till 2500 kronor. FOTO: Jonatan Jacobson

  I de senaste två årens Skinn-SM vann Gräsljunga gård priset ”Publikens favorit” och placerades bland de fem bästa besättningarna. De planerar att fortsätta på den inslagna vägen för att få fram en större andel lammskinn i toppklass.

  – När det gäller avel blir du aldrig fullärd. Det går ständigt att göra förbättringar samtidigt som det finns inslag av ovisshet. Det är nog därför arbetet är så roligt, säger Annika Pettersson.

  Gräsljunga gård

  Bolagsform: Enskild firma.

  Antal anställda: Två heltid och en halvtid.

  Omsättning: Två till tre miljoner kronor.

  Resultat: Cirka 400 000 kronor.

  Vinstmarginal: 10 till 15 procent.

  Areal: Gården har 85 hektar varav 55 hektar är skog. 64 hektar betes- och åkermark tillkommer i arrende.

  Storlek på investering: 2012 byggdes gårdsslakteriet som kostade 700 000 kronor i egen investering.

  Kalkyl vid investering – så räknar vi: Kostnaden beräknas vara betald inom 11 år.

  Tre tips från Annika och Mikael Pettersson

  1. Var realistiskt och gör inga glädjekalkyler, det måste gå ihop. Samtidigt måste en investering kännas bra i magen.

  2. Gör inget halvhjärtat, du måste brinna för det arbete du utför.

  3. Jobba målmedvetet. Sätt upp delmål inom alla verksamheter.

   Gräsljunga gård är ansluten till Elitlamm.
  Gräsljunga gård är ansluten till Elitlamm. FOTO: Jonatan Jacobson

  Gotlandsfår

  Gotlandsfåret är en svensk lantras som är nära besläktat med gutefåret. 1919 startades en avelsstation med 200 moderdjur på gotländska Ihre gård. Efterfrågan på gotlandsfårens naturfärgade skinn är i dag större än tillgången.

  Källa: Lammproducenterna

  LÄS MER: Jämn kamp när SM i lammskinn avgjordes

  Relaterade artiklar

  Till toppen