Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 mars

  Uppfinnaren: Mer hållbar djurhållning

  Harm Kiezebrinks vision är att bedövningen ska vara sista delen av djuruppfödningens logistik i stället för första steget i slakten.

   Harm Kiezebrink.
  Harm Kiezebrink. FOTO: Torbjörn Esping

  Harm Kiezebrink är innovatören bakom metoden att bedöva och avliva djur med kvävgas i skum. Han är uppvuxen på en gård med kycklingproduktion i Nederländerna och expert på smittsamma djursjukdomar.

  Sökte alternativ

  Efter att ha lett bekämpningen av fågelinfluensan på neder­länds­ka gårdar vid utbrottet 2003 började han fundera på alternativa sätt att avliva djur som var snabbare, säkrare och erbjöd bättre arbetsmiljö för människorna som gjorde jobbet.

  Grundinnovationen i metoden är att utveckla skum med kvävgas så snabbt att djuren blir medvetslösa på grund av syrebrist på kort tid. Skummets funktion är att effektivt pressa bort luften, vilket gör att man uppnår en atmosfär med mindre än 1 procents syrehalt väldigt snabbt. Skummet består av bubblor med en diameter på 2,5 centimeter.

  Metoden ska kunna användas på olika sätt: På gårdsnivå för att avliva enskilda sjuka djur, på slakterier för att bedöva inför slakt eller i mobila anläggningar när många djur i en besättning behöver avlivas på grund av sjukdomsutbrott.

  Bryter smittkedjan

  I dag har Harm Kiezebrink tillsammans med en grupp finansiärer grundat företaget Heft AB som ska kommersialisera innovationen i de delar som gäller avlivning på gårdsnivå samt avlivning av hela besättningar, exempelvis vid sjukdom.

  – Vår metod går ut på att minska kontakten mellan människa och djur och därigenom bryta smittkedjan, säger han.

  Att få metoden godkänd för bedövning inför slakt av fjäderfä och gris skulle radikalt förbättra djurvälfärden i slakterierna, menar Harm Kiezebrink.

  – Djuren kan bedövas direkt i transportboxen och märker ingenting av vad som händer. Vi vill bidra till en mer hållbar djurhållning, med fokus på att göra det sista steget i ett lantbruksdjurs liv så smärt- och stressfritt som möjligt, säger han.

  Kvävgas i skum för att bedöva eller avliva djur

  Metoden är godkänd i fem länder för användning på enskilda sjuka djur på gårdsnivå: Neder­länderna, Belgien, Spanien, Storbritannien och Australien.

  Den används i dag på cirka 150 gårdar med grisar eller fjäderfä.

  Metoden väntas inom kort bli godkänd också i Finland, Danmark, Frankrike och Österrike.

  LÄS OCKSÅ: Kvävgas i skum kan göra slakten bättre

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen