Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 maj

  Hårdare straff mot aktivister högt på LRF:s agenda

  Ekerö

  Hårdare lagstiftning mot djurrättsaktivism, intensiv satsning mot vildsvin, klimatsmart jordbruk och vikten av ord är några av de frågor som diskuterats flitigt under LRF:s riksförbundsstämma.

   Många fullmäktigeledamöter bad om ordet under diskussionerna vid motionsbehandlingen på onsdagen.
  Många fullmäktigeledamöter bad om ordet under diskussionerna vid motionsbehandlingen på onsdagen. FOTO: Marion Palm

  LRF ska arbeta för att höja straffsatserna för brott när det kommer till djurrättsaktivism. Det är, tillsammans med frågan om införande av maskeringsförbud, vad Västra Götalands motion om djurrättsaktivister och straffvärde resulterade i under riksförbundsstämman på onsdagen.

  Stor diskussion

  Motionen väckte diskussion och fick flera fullmäktigeledamöter att begära ordet.

  – Det här är något som drabbar nästan varenda en av oss. Det är en väldigt stor fråga, sade Catharina Rudolphson, LRF Mälardalen.

  Marcus Holmgren, LRF Västra Götaland, sade under stämman att han vill att militant djurrättsaktivism ska omfattas av terrorlagstiftningen.

  Förslaget om terrorlagstiftning ställde sig varken styrelsen eller stämman bakom, men styrelsen ska undersöka möjligheterna med maskeringsförbud.

   Carola Gunnarsson var vice ordförande på stämman och höll uppe tempot med sin klubba.
  Carola Gunnarsson var vice ordförande på stämman och höll uppe tempot med sin klubba. FOTO: Marion Palm

  Ersättning eller bidrag?

  En annan motion som väckte oväntat mycket diskussioner var en fråga om ord. LRF Gotland menar att bonden ofta målas upp som bidragsmottagare i medier, och vill därför skrota orden ”bidrag” och ”stöd”. I stället vill man att ordet ”ersättning” ska användas.

  Motionen med förslaget att försöka få in ordet ersättning i EU:s gemensamma jordbrukspolitik CAP i stället för stöd fick stort gensvar i fullmäktige, som körde över styrelsen i frågan med ett rungande ”ja” vid röstningen.

   Emilia Astrenius Widerström , LRF Ungdomen, förde fram att det krävs samarbete: ”Ansvaret ligger inte på individnivå”.
  Emilia Astrenius Widerström , LRF Ungdomen, förde fram att det krävs samarbete: ”Ansvaret ligger inte på individnivå”. FOTO: Marion Palm

  Vildsvinen väckte debatt

  Under eftermiddagen var det dags för den fråga som spåddes väcka hetast debatt på LRF:s stämma – vildsvinen. Nio av motionerna som togs upp på stämman behandlade just vildsvin och det var många fullmäktigeledamöter som bad om att få ordet.

  LRF Ungdomens ordförande Emilia Astrenius Widerström skickade med en tydlig hälsning i debatten:

  – Ansvaret ligger inte på individnivå, att inte samarbeta betyder att vi väljer att blunda i stället för att enas. Den här frågan gäller Sveriges framtid. Om du inte tycker det är din fråga nu så kan det vara det om fem år och vi har inte den tiden. Vi måste agera nu.

  Bo Munter från LRF Sydost är själv hårt drabbad av vildsvin. Under sin talartid var han tydligt väldigt berörd av diskussionen.

  – Det måste finnas en solidaritet i äganderätten. En del har sin mark för jakten och kör ut hundratals sockerbetor bredvid mina vallfält, då tycker jag att de ska stängsla – inte jag. Vi måste ta det här på allvar.

   Miljöexperten Johan Kuylenstierna höll ett föredrag för riksförbundsstämman på onsdagen, men han var tydlig med att han inte sitter inne på lösningarna.
  Miljöexperten Johan Kuylenstierna höll ett föredrag för riksförbundsstämman på onsdagen, men han var tydlig med att han inte sitter inne på lösningarna. FOTO: Marion Palm

  Klimatdebatt och Greta Thunberg

  På tisdagen, stämmans inledande dag, diskuterades klimat och hållbarhet i flera motioner och i sitt inledande tal sa förbundsordförande Palle Borgström att LRF alltför länge duckat i frågan. Budskapet var att LRF nu behöver ta en tydlig plats i debatten och bli en del av lösningen. Annars är risken att förbundet blir ansett som en bromskloss, enligt Borgström.

  Även på stämmans andra dag fortsatte diskussionen om klimatet. Miljöexperten Johan Kuylenstierna gästade riksförbundsstämman på onsdagen och hans budskap var tydligt:

  – Ni är en otroligt viktig del av lösningen för hela samhällets omställning, sade han till förbundsstämman.

   Palle Borgström, förbundsordförande.
  Palle Borgström, förbundsordförande. FOTO: Marion Palm

  Efter Kuylenstiernas föredrag ställde Palle Borgström en fråga om klimataktivisten Greta Thunberg – är det ett hot eller en möjlighet att hon får ett helt annat genomslag än politiker och forskare?

  – En möjlighet, svarade han snabbt och förtydligade:

  – De emotionella värdena är viktiga, men det vi måste göra nu är att visa unga att vi tar deras oro på allvar och att vi har de verktyg som krävs för att omvandla den till handling. Det viktiga är att vi tänder människors vilja till förändring.

  Relaterade artiklar

  Till toppen