Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 februari 2018

  Hård svartkonkurrens i vedbranschen

  En omfattande svarthandel med ved förstör marknaden för de seriösa producenterna, det menar flera vedproducenter som ATL har talat med. Effekten blir att det blir svårt att få lönsamhet med enbart vit vedförsäljning.

  FOTO: Marie Birkl

  – Jag har hållit på i 11-12 år och det är den biten som är det värsta problemet. Hobbyproducenter och svarthandel. Hobbyproducenterna håller på för att de tycker det är så roligt, men dumpar ju priset. Det räcker att de har tio kubik, eftersom det sätter priset, säger Pål-Örjan Wågegård i Jämtland.

  En annan vedtillverkare som ATL talat med upplever sig tvingad att köra en viss del av verksamheten utan kvitton. Dels är det svårt att konkurrera med svartförsäljningen, dels är det nästan omöjligt att köpa in råmaterialet mot kvitto från mindre skogsägare.

  ”Det blir ju inte heller rätt”

  – Jag säljer mycket mot kvitto, men jag måste få ihop en viss summa svart så att jag har till inköp. Ibland får jag skatta fram pengar och ta dem till att köpa massaved svart. Det blir ju inte heller rätt, säger handlaren som vill vara anonym.

  Att köpa massaved mot kvitto från skogsbolagen är en möjlighet, men vedproducenten upplever detta som krångligt. Skogsbolagen har ju redan sina kanaler för att bli av med massaveden.

  – Är det brist på massaved så går det inte köpa, och jag behöver min råvara varje år. Då är det lättare att köpa svart från någon skogsägare man känner.

  Prispress från öst

  Genom att kunderna vant sig med billig svart ved förväntar de sig många gånger att slippa momsen.

  – När jag säger priset inklusive moms säger de ”men jag vill inte betala moms”. ”Jo, säger jag, jag kör allt vitt. Säger du samma sak när du handlar på ICA?” Då blir ju kunden förbannad, berättar Pål-Örjan Wågegård.

  En annan faktor som sätter press på marknaden är billig ved från Estland.

  – Jag kan inte producera till samma pris som jag får hemkörd ved från Estland på långtradare i 40-literssäckar. Så man undrar vad den stackars skogsägaren i Estland får betalt.

  Pål-Örjan Wågegård har som mest producerat drygt 1000 kubikmeter per år och sålt till Norge och stugägare i fjällvärlden. Nu är direktförsäljning till myseldare vanligast och han har en produktion på omkring 250 kubikmeter per år som en del av sitt skogsbruk. Lönsamheten säger han är bättre nu. Han gör allt själv och använder i princip bara råvara från sin egen skog.

  Inte mycket över

  Han uppskattar att priset måste vara minst 500 kronor kubiken, stjälpt mått, inklusive moms för att få lönsamhet.

  – Det tarvar tid, maskiner och lagerlokaler. Nu har jag ändå fördelen att ha eget skogsbruk med maskiner.

  Den andra vedproducenten jobbar i ett område där priserna är lägre än så och jobbar mera mot de som värmer husen med ved.

  – Om jag köper in massaved för 180 kronor lösmetern och säljer pannved för 325 kronor kubikmetern som alla andra, fast på kvitto, så blir det ju inte mer än 260 kronor exklusive moms. Då är det 80 kronor över som ska täcka klyvningskostnaden och annat, och så ska jag kunna plocka ut en lön på det. Då blir det inte mycket över.

  Om hela kedjan, från skogsägaren till vedeldaren skulle skötas vitt, tror vedproducenten att priserna skulle rätta in sig efter det.

  – Hade bara alla sålt på kvitto så hade det inte varit några problem.

  Nio tips för lönsam vedproduktion

  • Minimera hanteringen. En bra start är en bra vedmaskin.
  • Håll nere investeringarna. Använd befintliga maskiner.
  • Börja i liten skala. Se det som ett komplement till annan verksamhet.
  • Håll hög kvalitet som du kan ta bättre betalt för.
  • Bygg upp en kundkrets med bra, återkommande kunder.
  • Håll nere fraktkostnader. Köp och leverera i närområdet.
  • Småsäck kräver mycket arbete. Sälj hellre opaketerat.
  • Värdera din egen tid. Finns det annat som ger bättre betalt?
  • Ha kul och var trevlig. Den sociala delen är viktig

  Källa: Pål-Örjan Wågegård

  LÄS OCKSÅ: Därför ger stamkvistning av björk ökad tillväxtLÄS OCKSÅ: Hon vill visa skogens skafferiLÄS OCKSÅ: Böter för avverkning i nyckelbiotopLÄS OCKSÅ: Stor brist på arbetskraft i träindustrinLÄS OCKSÅ: Nu avverkas Google-skogen

  Relaterade artiklar

  Till toppen