Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 maj 2016

  Hård kritik mot WWFs köttguide

  LRF och Svensk kött välkomnar Världsnaturfondens väg att ta in antibiotika som kriterium i köttguiden. Men annars ger de inte mycket för guiden.

  - Köttguiden är fortfarande för trubbig och ger inte hela bilden, menar Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford.

  FOTO: Ann Lind n

  Under måndagen presenterade Världsnaturfonden (WWF) den årliga köttguiden och nytt för i år är antibiotika som kriterium. Sedan tidigare är WWF:s kriterier biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och klimat.

  ”Det är rätt att WWF äntligen inkluderar antibiotikaförbrukningen eftersom det är ett mycket bra sätt att mäta hur djuren mår. I Sverige har vi lägst användning av antibiotika i hela EU. Det är för att djuren mår bra” säger Åsa Odell vice ordförande LRF och ordförande i LRFs köttdelegation, i ett pressmeddelande.

  Men trots att den svenska köttbranschen välkomnar att WWF nu tar upp antibiotikaanvändningen i rapporten missar men flera viktiga delar, menar både Odell är nämner att det svenska köttet har lägre klimatutsläpp per kilo nötkött, griskött eller kyckling jämför med importerat kött. Ändå hamnar det inom samma spann som importerade produkter i guiden.

  Vill att vi väljer svenskt kött

  ”Det är skillnad på kött och kött. Vårt råd till konsumenten är därför enkelt när du äter kött, välj svenskt så hamnar du rätt. Vi förutsätter att det här justeras om WWF vill att guiden ska kunna tas på allvar av branschen”, menar Åsa Odell som får medhåll av Svensk kött.

  ”Köttguiden är fortfarande för trubbig och ger inte hela bilden. Den tar inte hänsyn till att det är stora skillnader i klimatutsläpp mellan svenskt och importerat kött. Vi delar Köttguidens uppmaning att äta bättre kött, med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden” säger Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford.

  Relaterade artiklar

  Till toppen