Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 maj 2020

  Här växer världens nordligaste senap

  Övre Kukkola.

  Världens nordligaste producenter av rybsolja och senap finns i Tornedalen.

  Mjölkbönderna Åsa och Per Pesula i Övre Kukkola norr om Haparanda bestämde sig för att bredda sig och nu har både deras matolja och senap blivit en succé.

  På sommaren vajar guldgula rybs- och senapsfält runt gården vid Torneälven. Men än ligger isen kvar och trots att Åsa och Per Pesula kan blicka över älven till Finland ett 100-tal meter bort går det inte längre att förflytta sig över gränsen som har stängts på grund av coronasmittan.

  – Det är en märklig situation som vi aldrig har varit med om tidigare. I vanliga fall åker jag skidor över till Finland var och varannan dag och handlar i en lanthandel där. Men nu bevakar finska kustbevakningen gränsen och man riskerar ett års fängelse om man åker över, säger Åsa Pesula.

   Åsa Pesula med senapsmaskin.
  Åsa Pesula med senapsmaskin. FOTO: Ann-Katrin Öhman
   Åsa och Per Pesula.
  Åsa och Per Pesula. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Paret övertog gården av Pers föräldrar 1992. 2003 byggde de en ny ladugård och ställde om till ekologiskt jordbruk. Men när grannarna i byn hörde av sig och undrade om de inte kunde ta hand om deras marker också började de fundera vad de skulle kunna använda de extra arealerna till.

  – Då kom vi på idén med rybs. Raps går ju inte att odla norr om Uppsala, men rybsen trivs bra här uppe. Vi sår den i slutet i maj och så växer den så att det knakar under midnattssolen på sommaren. Sedan skördar vi den strax innan snön kommer i oktober, berättar Per Pesula.

   Här tappas oljan på flaska.
  Här tappas oljan på flaska. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Av restprodukten blir det pellets som används som proteinfoder till korna, vilket innebär en stor besparing för gården. Från början användes bara rybsoljan till att driva en spannmålstork, men efter två år bestämde sig Per och Åsa Pesula att testa att göra matolja.

  – Vi köpte en container som vi inredde så att det blev ett godkänt rum för livsmedelshantering. Där pressas rybsen och sedan filtreras oljan innan den pumpas till en behållare där den ska ligga en månad så att sedimentet sjunker ner till botten. Efter det är oljan färdig att buteljeras, säger Per Pesula.

   Gårdens rybsolja.
  Gårdens rybsolja. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  En dag körde en säljare från restauranggrossisten Martin & Servera in på gården och upptäckte rybsoljan de säljer i sin gårdsbutik.

  – Det var otroligt värdefullt att få ett samarbete med Martin & Servera i Umeå, på så sätt har vi kunnat nå ut med oljan och har fått sälja större volymer. Duktiga kockar som Simon Lahti i Luleå har också hjälpt oss och säljer den i sin gourmetbutik, säger Per Pesula.

  Oljan är gulaktig och har en nötig, frisk smak som passar till sallader, men det går också bra att använda den till stekning och bakning. Succén med oljan gav mersmak. 2017 bestämde de sig för att odla senapsfrön och tillverka egen senap på gården. Det började med en billig senapsmaskin och ett studiebesök till en bonde på Österlen.

   Rybs och senapsfrön.
  Rybs och senapsfrön. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  – Det har gått riktigt bra och nu har vi utvecklat en senap med chili och en med hjortron som har blivit populära. Det är viktigt för oss att samarbeta med lokala entreprenörer. Kukkolaforsens restaurang här i byn använder till exempel både vår rybsolja och senap, berättar Åsa Pesula.

  Både hon och Per är förvånade att de gick från att enbart vara mjölkbönder till att tillverka produkter till gourmetrestauranger.

  – Men som lantbrukare i dag gäller det att bredda sig och ha många ben att stå på, avslutar Per Pesula.

   Pesula lantbruks egen senap.
  Pesula lantbruks egen senap. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Pesula lantbruk i Tornedalen

  Bolagsform: Enskild firma

  Ägare: Åsa och Per Pesula

  Verksamhet: Mjölkproduktion. Odlar och tillverkar egen rybsolja och senap.

  Antal anställda: En, ytterligare två vid högsäsongen på sommaren.

  Omsättning: Tre miljoner kronor

  Resultat: 250 000 kronor

  Areal: 240 hektar

  Antal djur: 60 mjölkkor

  Storlek på investeringen: För att tillverka rybsolja och senap har de investerat cirka 210 000 kronor för press, inredning av ett livsmedelsgodkänt rum och en senapsmaskin.

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Vi driver vår spannmålstork med egenproducerad rybsolja i stället för diesel. Av resterna från oljeproduktionen gör vi pellets som blir proteinfoder till djuren. På så sätt slipper vi köpa det och minskar ner på transporterna. I vår tillverkning och försäljning av rybsolja och senap samarbetar vi med lokala entreprenörer.”

  Rybs

  • Rybs är en oljeväxt som odlas mycket i Finland.

  • Rybsen är släkt med raps, men klarar kallare klimat.

  • Rybsolja är uppskattad eftersom den innehåller mycket E-vitamin och omega 3 och 6.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen