Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober

  Här tas den femte vallskörden

  Laholm.

  På Skottorps säteri i södra Halland har man satsat på att skörda vallen ofta. Förra veckan tog man den femte skörden för i år.

  Under natten har det varit lite frost. Mitt på dagen kommer temperaturen upp omkring tio grader och tillväxten på vallen har gått ner rejält sedan i somras. Den här fredagen är det fjärde dagen i rad som hack och vagnar rullar för femte gången i år. Och det är ingen slump att det blir så många skördar.

  – Vår strategi är att ta fyra till fem skördar varje år. Vi har haft flyt med vädret och det har fallit ut i fem skördar, vilket inte är jätteovanligt, säger Erik Gunnarsson, växtodlingsansvarig på Skottorps säteri.

   Det är inte varje år det blir fem skördar, det hänger bland annat på hur vädret blir, men minst fyra skördar varje år siktar Skottorps säteri på.
  Det är inte varje år det blir fem skördar, det hänger bland annat på hur vädret blir, men minst fyra skördar varje år siktar Skottorps säteri på. FOTO: Hans Dahlgren

  Många bönder tar tre vallskördar, allt fler tar fyra stycken och i Skottorp tar man alltså emellanåt fem skördar.

  – Vi vill ha ett vassare foder till korna som de kan mjölka på.

   Den femte skörden är betydligt mindre än en sommarskörd, men tillräckligt stor för att tas tillvara på.
  Den femte skörden är betydligt mindre än en sommarskörd, men tillräckligt stor för att tas tillvara på. FOTO: Hans Dahlgren

  Den första skörden påbörjades den 17 maj, den andra skörden den 13 juni, tredjeskörden den 19 juli, fjärdeskörden den 2 september och så den sista som påbörjades den 13 oktober.

  1 200 kor ska äta

  Skottorps säteri har 1 200 mjölkande kor som ska ha foder. Man ger dem också majsensilage och även den skörden har varit mycket lyckad i år, med en TS-skörd på 14-15 ton per hektar.

  – Allt över 12 ton är ju bra. Så vi är väldigt nöjda. En god majsskörd med ett energirikt vallensilage är en bra kombination.

   Huggen går i princip kontinuerligt med flera uppsättningar traktorer och vagnar som byter av varandra i lastningen.
  Huggen går i princip kontinuerligt med flera uppsättningar traktorer och vagnar som byter av varandra i lastningen. FOTO: Hans Dahlgren

  På delar av arealen har man bevattning av vallen, och kör igång den direkt efter första skörden.

  – Det är en enorm trygghet i hela verksamheten.

  Inte minst efter 2018 har man insett vad möjligheten till bevattning innebär.

  – Vi investerar hela tiden i bevattning och kommer att fortsätta med det.

   Fyra till sex veckor har det varit mellan de olika skördarna och varje skörd tar ungefär en vecka.
  Fyra till sex veckor har det varit mellan de olika skördarna och varje skörd tar ungefär en vecka. FOTO: Hans Dahlgren

  Vallarna får ligga tre säsonger innan de bryts, det tycker man ger bäst ekonomi.

  Den här sista skörden ger ungefär en tredjedel av vad en skörd under sommaren ger.

  – Visst, den här femte skörden blir ju lite avklippning av gräset, men det är för mycket för att lämna och det blir ju foder, säger Erik Gunnarsson.

   Erik Gunnarsson, växtodlingsansvarig på Skottorps säteri.
  Erik Gunnarsson, växtodlingsansvarig på Skottorps säteri. FOTO: Hans Dahlgren

  Det mesta ensilaget lagras i plansilor, men det blir en del som balas också.

  Omkring 550 hektar avverkas i den här sista skörden. Vid skördarna i somras var det över 600 hektar men sedan dess har en del av vallarealen brutits och höstgrödor såtts.

  – Nu putsar vi också av de nya vallarna för att få bort stubben inför förstaskörden och gödslar dem så de kommer igång rejält.

  Hacken, en Claas Jaguar 950, hyrs in från Bondåkra maskinstation. Den och vagnarna får nu ta en paus på omkring sju månader.

  – Vi strävar efter att börja med förstaskörden runt den 20 maj.

  Relaterade artiklar

  Till toppen