Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 maj 2019

  Härifrån bredde vildsvinen ut sig i Sverige

  TROSA

  Åda Gods är den svenska vildsvinsstammens vagga. Men ett ingripande från absolut högsta ort ligger också bakom att ättlingarna till djur som rymde härifrån på 1970-talet nu har erövrat två tredjedelar av Sverige.

   Vildsvinen på Åda gods forcerade två rejäla stängsel innan de var ute i friheten.
  Vildsvinen på Åda gods forcerade två rejäla stängsel innan de var ute i friheten. FOTO: Mostphotos

  En natt i januari 1976 tog sig sex stycken vildsvin ut ur ett hägn på Åda Gods. De forcerade två rejäla stängsel innan de var ute i friheten. Bara några kilometer bort ligger Tullgarns slott. Dit hittade grisarna snabbt och det kanske blev deras lycka.

  För när flykten upptäcktes bestämde sig ägaren till gården, den nuvarande ägaren Michael Isoz far, Curt Isoz, att djuren skulle spåras upp och återbördas till hägnet. Men på närbelägna Tullgarns slott, dit rymlingarna tagit sin tillflykt, tyckte man annorlunda.

  – Jägarna där ringde och sa att det var Kungens vilt nu, berättar Michael Isoz.

  – Bara ni ser till att fånga in eller skjuta dem då, sa far till dem då. Men så blev det ju inte.

   När vildsvinen rymde i januari 1976 följde Michael Isoz efter dem på skidor till Tullgarns marker.
  När vildsvinen rymde i januari 1976 följde Michael Isoz efter dem på skidor till Tullgarns marker. FOTO: Mikael Marklund

  Startade golfbana istället

  I dag finns det omkring 200 000 vildsvin i Sverige, från Skåne till en bra bit upp i södra Norrland. Även om många av dessa är ättlingar till de frihetstörstande vildsvinen på Åda Gods är nog inte alla det, menar Michael Isoz.

  – Det är vildsvinshägn på fler gårdar som djur har rymt ifrån. Och sedan har det nog också funnits de som släppts ut djur för jaktens skull.

  Vilthägn med gris, kron, dov och mufflon fanns där fram till 1990. Epozotilagen gjorde det omöjligt att ha hägnet kvar då det importerades dov med tuberkulos 1986. Det var inte bara den svenska marknaden som uppskattade köttet. Omkring 100 djur per år gick på export, främst till Storbritannien. Men sedan blev det för bökigt, tyckte familjen Isoz. Kraven på att bevisa att djuren var fria från tuberkulos gjorde det för krångligt.

  – Så då tömde vi hägnet och startade golfbana i stället, säger Michael Isoz.

   Åda Gods ska snart producera sin egen elektricitet. Installationen av solpaneler är i full gång.
  Åda Gods ska snart producera sin egen elektricitet. Installationen av solpaneler är i full gång. FOTO: Mikael Marklund

  Har inga större problem

  Enligt siffror från SLU orsakar vildsvinen skador för omkring en miljard kronor per år bara för lantbruket.

  På Åda Gods odlas i dag spannmål på över 500 hektar. Några större problem med vildsvin har de dock inte.

  – Nej, det kan jag inte säga. Visst kan det vara ute några och böka på åkrarna men det ställer inte till några större problem. Inte i och med att vi inte odlar vall, det är ju uppbökad jord som kommer i ensilaget som orsakar problem.

  På Åda är det andra djur som skapar bekymmer.

  – Här är det dovhjortarna som ställer till det, säger Michael Isoz. De både betar och ligger ned en hel del. Några hundra djur kan orsaka rejäla skador.

  Det finns dock ett antal mjölkbönder i närheten av godset som har vallar där de tar ensilage.

  Har det kommit någon pik från dem?

  – Inte nu längre. Fast visst hände det tidigare att det kunde komma någon kommentar om att mina djur hade varit där. Men det var bara att garva åt det.

   Företagshotellet inrymmer flera verksamheter. Från tegelpannemuseum till Friskis & Svettis.
  Företagshotellet inrymmer flera verksamheter. Från tegelpannemuseum till Friskis & Svettis. FOTO: Mikael Marklund

  Borde skjutas med här

  Förutom vilda vildsvin och dovhjort finns det också rådjur och mufflonfår på Godsets ägor. Jakten på dessa är en del i verksamheten. Varje år anordnas två till tre jakter med tolv skyttar per gång. De lägger i genomsnitt ned två klövvilt per person.

  – Men det borde nog skjutas mer här, säger Michael Isoz.

  Han är en mångsysslare av rang. Förutom jakten, växtodlingen och golfbanan med tillhörande hotellverksamhet finns det också en entreprenadverksamhet på gården.

  – Är man bonde är man bra på gräva. Så det ägnar vi oss åt också. Vägar, vatten och avlopp. Bygga infrastruktur helt enkelt.

   Även om vildsvinen är ute och bökar lite på åkrarna är det dovhjortarna som är det stora problemet på Åda Gods.
  Även om vildsvinen är ute och bökar lite på åkrarna är det dovhjortarna som är det stora problemet på Åda Gods. FOTO: Mikael Marklund

  Vildsvinsfakta

  Vildsvinen kom till Sverige för omkring 11 000 år sedan men utrotades, sannolikt under 1689 års jaktlag. På flera större gårdar höll man sig senare med vildsvin i hägn från vilka de ibland rymde. I mitten av 1980-talet fanns flera flockar på olika ställen i landet. 1987 beslutade riksdagen att djuren åter är en naturlig del av den svenska faunan.

  Källa: Jägarförbundet

  Åda Gods

  Gården har rötter ända tillbaka till 1200-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1803. Flyglarna är från tidigt 1700-tal. 1841 köpte den schweiziska fabrikören August Isoz egendomen. Till den hör även en stor stenladugård som nu är ombyggd till företagshotell med ett 10-tal verksamheter. Där finns också Sveriges enda taktegelmuseum.

  Epozotilagen

  Lagen om bekämpande av allvarliga och smittsamma sjukdomar som kan utgöra hot mot människors eller djurs hälsa. Till exempel mul- och klövsjuka, fågelinfluensa, svinpest, mjältbrand, rabies och tuberkolos.

  Relaterade artiklar

  Till toppen