Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 augusti 2018

  Har sommarens torka påverkat er odling?

  Tre grönsaksodlare om hur den torra sommaren har drabbat skörden.

  Grönsaksodlarna har stora problem. Grödorna har blivit stressade, de skördade volymerna är ofta betydligt lägre, och i de allra värsta fallen har odlingar helt torkat bort. Det kommer att bli brist på svenska grönsaker i år, konstaterar Karin Oscarsson, på den ekonomiska föreningen Mellansvenska odlare, MOEK, som ägs av ett femtiotal grönsaks- och bärodlare:

  – Det här är ett oroande läge. Vi kommer inte att ha tillgång till svenska produkter hela säsongen.

  Hennes bild bekräftas av odlare ATL talat med:

   Per Söderlund, Stockagården, Källby, Västergötland:
  Per Söderlund, Stockagården, Källby, Västergötland:

  – Jag har odlat vitkål i 45 år och aldrig upplevt detta förut. Säsongen har lett till ungefär 30 procents lägre skörd, merarbete med bevattning och ett högre insektstryck. Vitkålen har varit stressad hela sommaren och när det väl kommit regn, har den växt snabbt och mognat för tidigt. Tomaterna har klarat sig bättre men det har varit tufft för personalen att jobba i värmen.

   Kent Gunnarsson, Åsens Grönsaksodling, Väröbacka, Halland:
  Kent Gunnarsson, Åsens Grönsaksodling, Väröbacka, Halland:

  – Torkan och värmen har påverkat vår odling oerhört. Vi har inte haft tillräckligt med vatten här för att klara bevattningen. Mycket av knipplöken har torkat bort och vi har bara kunnat sälja 50 till 60 procent av normal skörd. Rödbetor och palsternackor väntar vi två veckor med att börja ta upp men de ser bättre ut nu när de har fått vatten.

   Lars Wall Persson, Ellenholm och Vadensjö, Landskrona, Skåne:
  Lars Wall Persson, Ellenholm och Vadensjö, Landskrona, Skåne:

  – Jag tror vi har ett bortfall på i alla fall 30 procent generellt. Även om vattentillgången finns har det blivit för stressade förhållande vilket lett till en liten storlek på produkterna och sämre kvalitet. Nu är vi oroliga för vår höstkultur, rödbetor, som etablerat sig dåligt och inte börjat växa förrän nu. Jag har hållit på i 35 år och i alla kategorier är detta det mest kritiska året.

  LÄS OCKSÅ: Torkans slag mot svenska grönsakerLÄS OCKSÅ: Stor brist på likviditet på gårdarnaLÄS OCKSÅ: Tre föreningar ger respit till odlare

  Relaterade artiklar

  Till toppen