Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juli

  Här ska 1,4 hektar grönsaker odlas – på ett tak

  Vaux.

  Häromdagen invigdes vad som ska bli Europas största takodling i stadsmiljö. Den ligger ovanpå en utställningshall i Paris, och målet är att producera ett ton grönsaker och frukt om dagen.

   Ett 14000 kvadratmeter stort tak i Paris ska rymma Europas största takodling.
  Ett 14000 kvadratmeter stort tak i Paris ska rymma Europas största takodling. FOTO: Remon Haazen/Shutterstock/TT

  Ett 14 000 kvadratmeter stort tak på en av utställningshallarna vid Porte de Versailles i sydvästra Paris håller på att förvandlas till Europas största odling i stadsmiljö.

  Efter några månaders försening på grund av coronapandemin öppnades odlingen Nature Urbain för besökare 1 juli. Men redan i april började en grupp grönsaks- och fruktodlare att plantera sina grödor uppe på taket, och kan nu leverera produkter till bland annat personalrestauranger och en livsmedelsbutik i närheten.

  FOTO: Remon Haazen/Shutterstock/TT

  Än så länge upptas en tredjedel av odlingsytan. Målet är att hela takytan ska vara fullt utnyttjad om två år, då produktionen under sommarsäsongen ska kunna uppgå till ett ton grönsaker och frukt om dagen.

  FOTO: Remon Haazen/Shutterstock/TT

  Vertikal växtodling

  Det rör sig om aeroponisk odling, alltså vertikal växtodling utan jord, som inte kräver mycket utrymme. Enligt projektledarna behövs tio gånger mindre vatten än vid traditionell odling, bland annat tack vare modern teknik.

  – Men tanken är inte att ersätta annan odling av grönsaker och frukt. Nature Urbain ska ses som ett komplement, säger Jérôme Aubé, informationsansvarig hos Agripolis, ett av företagen bakom projektet.

  FOTO: Remon Haazen/Shutterstock/TT

  Grundaren till Agripolis, agronomen Pascal Hardy, hoppas att det växande antalet odlingar inne i urbana områden kan bidra både till matförsörjningen av invånarna i städerna och till att förbättra miljön.

  Men Jérôme Aubé förklarar att ett utbrett problem med stadsodlingar är att det är svårt att få dem att bli lönsamma, eftersom ytan är begränsad och avkastningen riskerar att bli förhållandevis låg.

  – För att projektet i Paris ska bära sig innefattar det därför flera olika aktiviteter, som en restaurang, kursverksamhet, en evenemangsbyggnad för uthyrning och mindre lotter reserverade för amatörodlare, berättar han.

  FOTO: Remon Haazen/Shutterstock/TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen