Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 november 2018

  Här övar räddningstjänsten i ladugården

  När räddningstjänsten behövde öva upp sina kunskaper vände man sig till lantbrukarna Stefan och Karin Warefelt. De har i dagarna stått värd för en stor övning hemma på sin gård utanför Varberg.

   45 brandmän deltog i övningen.
  45 brandmän deltog i övningen. FOTO: Yttregårds lantbruk

  Dit har sammanlagt 45 medarbetare i räddningstjänstens olika styrkor kommit på rullande schema i veckan för att lära sig mer om hur man kan bekämpa ladugårdsbränder bland djur.

  – Det är väldigt grundläggande. De går in bland djuren, får lära sig hur man flyttar på dem och hur man ska tänka på sin egen säkerhet. Alla är duktiga men många är inte djurvana, säger Stefan Warefelt som driver Yttregårds lantbruk utanför Varberg tillsammans med sin fru Karin Warefelt.

  ”Kommer fortsätta”

  På gården finns hundra mjölkkor och enligt Stefan Warefelt var det räddningstjänsten som vände sig till LRF för att initiera övningen. Bakom initiativet ligger naturligtvis vetskapen om att räddningstjänstens medarbetare förr eller senare kan ställas inför ett scenario där man drar nytta av kunskaperna.

  De tilltänka riskscenariorna inkluderar allt från att dra upp djur som har gått ner sig till att bekämpa fullt utvecklade bränder och trafikolyckor där djur är inblandade, förklarar Gabriella Rosander, som är brandman på Räddningstjänsten Väst, som omfattar Varbergs och Falkenbergs kommuner.

  – Jag tror samarbetet kommer fortsätta, säger hon.

  Diskuterade insatsplaner

  Övningen har till stora delar baserats på att öka djurvanan, och den här gången genomfördes ingen evakuering. Däremot har räddningstjänsten och Stefan Warefelt diskuterat möjligheten att utarbeta en insatsplan som i detalj beskriver hur en brand på hans gård skulle kunna bekämpas. Det digitaliserade materialet skulle i så fall kunna innehålla information om allt från var djuren befinner sig till var eventuella riskområden i form av gasoltankar finns.

  – Det är något som vi har pratat om och som jag tror kan mynna ut i kommande projekt utifrån varje bondes intresse att göra en egen karta. Sånt gör vi i dag på andra områden som skolor, äldreboenden och hotell där det finns mycket folk, säger Gabriella Rosander.

   På gården fick deltagarna lära sig att handskas med djuren.
  På gården fick deltagarna lära sig att handskas med djuren. FOTO: Yttregårds lantbruk

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen