Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 februari

  Här har studenterna jakt på schemat

  Ryssby.

  Några av landets 1 300 gymnasieskolor erbjuder gymnasieprogram där jakt är en del av utbildningen. Ryssbygymnasiet i Småland är en av de som har satsat bredast på jakt och viltvård. ATL följde med skolans treor ut i skogen på jakt.

  Hundskall och knak i buskar. Något är på gång i skogen. Isak Gustafsson håller koll på sin hund Säpo med hjälp av gps.

  – Jag ska driva fram viltet till passkyttarna, men om jag får läge får jag även skjuta.

  Distansundervisning har präglat Ryssbygymnasiet det senaste året. Många av eleverna bor i vanliga fall tillsammans på skolans internat. När de nu studerat mycket hemifrån är det många som är taggade på att få komma ut och jaga tillsammans. Den här dagen i slutet av januari är det vildsvin och älgkalv som ska jagas.

   Samling. Innan dagens jakt börjar dras förutsättningarna igenom på en parkering i Alvesta.
  Samling. Innan dagens jakt börjar dras förutsättningarna igenom på en parkering i Alvesta. FOTO: Hans Dahlgren

  På Ryssbygymnasiet har man inriktningarna ”jakt & viltvård” och ”jakt & skogsvård”. Skogsbruket finns med i båda, men där den första har större tyngdpunkt på jakten, vilket märks allt mer ju längre man kommer i utbildningen.

  Första året är det mycket gymnasiegemensamma ämnen, men eleverna får också lära sig köra traktor och ATV, grunderna för motorsåg och röjsåg och ta jägarexamen.

  I slutet av ettan har eleverna ännu inte fyllt 18 men får då intyg på att de går en jaktutbildning och kan då söka dispens för att få licens på två vapen. Under det andra året blir det mera fokus på jakt.

  – Då drar det igång på riktigt och man börjar med jaktledarutbildning. Sedan är det är en dag i veckan då vi jobbar med jakt, viltvård och hund på olika sätt, säger Stefan Rudenius, ansvarig för jakt och viltvårdsutbildningen.

   Placering. Läraren Stefan Rudenius visar i mobilen var eleverna hittar sina pass.
  Placering. Läraren Stefan Rudenius visar i mobilen var eleverna hittar sina pass. FOTO: Hans Dahlgren
   Vakter. Lärarna Petter Sernert och Daniel Ivarsson finns också med ute i skogen. De ska bland annat hålla koll om någon av hundarna närmar sig järnvägen.
  Vakter. Lärarna Petter Sernert och Daniel Ivarsson finns också med ute i skogen. De ska bland annat hålla koll om någon av hundarna närmar sig järnvägen. FOTO: Hans Dahlgren

  Jaktresa utomlands

  Under det tredje året utökas momenten med jakt och viltvård ytterligare, lite beroende på vilken inriktning eleverna valt. I trean arrangerar de också försäljningsjakt på skolans marker och åker utomlands på jaktresa. I slutet av trean är det också det obligatoriska gymnasiearbetet som ska göras.

  – Det görs ute tillsammans med yrkesjägare som handleder och bedömer eleverna.

   Areal. Skolan förfogar över 3 000 hektar mark där viltet måste vårdas. ”Jag brinner för jakt och vill jobba med jakt och allt runt omkring, som skogsbruk och viltvård”, säger Isak Gustafsson.
  Areal. Skolan förfogar över 3 000 hektar mark där viltet måste vårdas. ”Jag brinner för jakt och vill jobba med jakt och allt runt omkring, som skogsbruk och viltvård”, säger Isak Gustafsson. FOTO: Hans Dahlgren
   Skada. När Säpo kommer tillbaka upptäcker husse Isak Gustafsson en skada på ena frambenet, oklart om den uppstått från en gren eller vid ett möte med vildsvin. Det blev några stygn hos veterinären.
  Skada. När Säpo kommer tillbaka upptäcker husse Isak Gustafsson en skada på ena frambenet, oklart om den uppstått från en gren eller vid ett möte med vildsvin. Det blev några stygn hos veterinären. FOTO: Hans Dahlgren

  Plötsligt hörs ett skott en bit bort och det knastrar i kommunikationsradion. Ett vildvildsvin är fällt på ett av passen. När vi kommer fram är det en nöjd skytt som möter upp.

  – Det var ett fint arbete från hunden och vi fick avsluta på bästa sätt. Grisen hörde inte skottet, så det var en ”knall och fall-effekt”, säger skytten Albin Gustavsson.

   Byte. Ett vildsvin av mellanstorlek blev dagens byte.
  Byte. Ett vildsvin av mellanstorlek blev dagens byte. FOTO: Hans Dahlgren
   Skytt. Hunden drev vildsvinet förbi Albin Gustavssons pass. Han fällde det med ett välplacerat skott.
  Skytt. Hunden drev vildsvinet förbi Albin Gustavssons pass. Han fällde det med ett välplacerat skott. FOTO: Hans Dahlgren

  Albins Gustavsson har ännu inte bestämt vad som händer efter skolan, men står inför två huvudsakliga val:

  – Antingen satsa på skogsmästarutbildning eller polisutbildning.

   Efterarbete. Vildsvinet tas ur direkt och på platsen görs en viltundersökning under överinseende av läraren Petter Sernert.
  Efterarbete. Vildsvinet tas ur direkt och på platsen görs en viltundersökning under överinseende av läraren Petter Sernert. FOTO: Hans Dahlgren
   Tungt. Albin Gustavssons pass låg några hundra meter från bilväg, så det blev till att dra djuret för hand ut ur skogen.
  Tungt. Albin Gustavssons pass låg några hundra meter från bilväg, så det blev till att dra djuret för hand ut ur skogen. FOTO: Hans Dahlgren

  För Isak Gustafsson lutar det dock åt att börja jobba.

  – Jag har antagligen fått en anställning inom jakt och skogsbruk på en gård ganska nära där jag bor.

  Framtidsutsikterna är hyfsade eftersom eleverna även får med sig skogsbruksdelen. De rena jaktjobben är dock inte så många.

  – Att jobba och ha en heltidsanställning inom jakt är ganska få. Däremot är det ganska många som hamnar inom kombinationsyrken där du jobbar både med jakt och skog, säger Stefan Rudenius.

   Mat. På skolan finns all kompetens för att ta hand om vilt, så det är inte omöjligt att vildsvinet hamnar i skolbespisningens grytor.
  Mat. På skolan finns all kompetens för att ta hand om vilt, så det är inte omöjligt att vildsvinet hamnar i skolbespisningens grytor. FOTO: Hans Dahlgren
   Stefan Rudenius.
  Stefan Rudenius. FOTO: Hans Dahlgren

  Andra skolor

  Det finns även andra skolor med jakt på schemat i olika utsträckning. Ofta utgår man från ett naturbruksprogram med skogsinriktning, men det kan också vara med inriktning mot naturturism. Här är några exempel från olika delar av landet.

  Jämtland: Jakt och viltvård, Dille gård i Ås, Krokom

  Västerbotten: Skog/Jakt, Naturbruksgymnasiet Burträsk, Skellefteå

  Dalarna: Jaktgymnasiet, Älvdalens utbildningscentrum, Älvdalen

  Värmland: Viltvårdsgymnasiet, Forshagaakademin, Forshaga

  Södermanland: Naturturism, Öknaskolan, Tystberga, Nyköping

  Västergötland: Jakt och viltvård, Naturbruksskolan, Svenljunga

  Småland: Jakt och viltvård, Gamlebygymnasiet, Västervik

  Skåne: Jakt och viltvård, Önnestadsgymnasiet, Kristianstad

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen