Här har studenterna jakt på schemat
Några av landets 1 300 gymnasieskolor erbjuder gymnasieprogram där jakt är en del av utbildningen. Ryssbygymnasiet i Småland är en av de som har satsat bredast på jakt och viltvård. ATL följde med skolans treor ut i skogen på jakt.
Hundskall och knak i buskar. Något är på gång i skogen. Isak Gustafsson håller koll på sin hund Säpo med hjälp av gps.
– Jag ska driva fram viltet till passkyttarna, men om jag får läge får jag även skjuta.
Distansundervisning har präglat Ryssbygymnasiet det senaste året. Många av eleverna bor i vanliga fall tillsammans på skolans internat. När de nu studerat mycket hemifrån är det många som är taggade på att få komma ut och jaga tillsammans. Den här dagen i slutet av januari är det vildsvin och älgkalv som ska jagas.
På Ryssbygymnasiet har man inriktningarna ”jakt & viltvård” och ”jakt & skogsvård”. Skogsbruket finns med i båda, men där den första har större tyngdpunkt på jakten, vilket märks allt mer ju längre man kommer i utbildningen.
Första året är det mycket gymnasiegemensamma ämnen, men eleverna får också lära sig köra traktor och ATV, grunderna för motorsåg och röjsåg och ta jägarexamen.
I slutet av ettan har eleverna ännu inte fyllt 18 men får då intyg på att de går en jaktutbildning och kan då söka dispens för att få licens på två vapen. Under det andra året blir det mera fokus på jakt.
– Då drar det igång på riktigt och man börjar med jaktledarutbildning. Sedan är det är en dag i veckan då vi jobbar med jakt, viltvård och hund på olika sätt, säger Stefan Rudenius, ansvarig för jakt och viltvårdsutbildningen.
Jaktresa utomlands
Under det tredje året utökas momenten med jakt och viltvård ytterligare, lite beroende på vilken inriktning eleverna valt. I trean arrangerar de också försäljningsjakt på skolans marker och åker utomlands på jaktresa. I slutet av trean är det också det obligatoriska gymnasiearbetet som ska göras.
– Det görs ute tillsammans med yrkesjägare som handleder och bedömer eleverna.
Plötsligt hörs ett skott en bit bort och det knastrar i kommunikationsradion. Ett vildvildsvin är fällt på ett av passen. När vi kommer fram är det en nöjd skytt som möter upp.
– Det var ett fint arbete från hunden och vi fick avsluta på bästa sätt. Grisen hörde inte skottet, så det var en ”knall och fall-effekt”, säger skytten Albin Gustavsson.
Albins Gustavsson har ännu inte bestämt vad som händer efter skolan, men står inför två huvudsakliga val:
– Antingen satsa på skogsmästarutbildning eller polisutbildning.
För Isak Gustafsson lutar det dock åt att börja jobba.
– Jag har antagligen fått en anställning inom jakt och skogsbruk på en gård ganska nära där jag bor.
Framtidsutsikterna är hyfsade eftersom eleverna även får med sig skogsbruksdelen. De rena jaktjobben är dock inte så många.
– Att jobba och ha en heltidsanställning inom jakt är ganska få. Däremot är det ganska många som hamnar inom kombinationsyrken där du jobbar både med jakt och skog, säger Stefan Rudenius.
Andra skolor
Det finns även andra skolor med jakt på schemat i olika utsträckning. Ofta utgår man från ett naturbruksprogram med skogsinriktning, men det kan också vara med inriktning mot naturturism. Här är några exempel från olika delar av landet.
Jämtland: Jakt och viltvård, Dille gård i Ås, Krokom
Västerbotten: Skog/Jakt, Naturbruksgymnasiet Burträsk, Skellefteå
Dalarna: Jaktgymnasiet, Älvdalens utbildningscentrum, Älvdalen
Värmland: Viltvårdsgymnasiet, Forshagaakademin, Forshaga
Södermanland: Naturturism, Öknaskolan, Tystberga, Nyköping
Västergötland: Jakt och viltvård, Naturbruksskolan, Svenljunga
Småland: Jakt och viltvård, Gamlebygymnasiet, Västervik
Skåne: Jakt och viltvård, Önnestadsgymnasiet, Kristianstad
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.