Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 juni

  Här grävs Gropen!

  Borgeby

  Under måndagen utfördes både grovjobb och finlir då populära Gropen höll på att färdigställas inför 2019 års upplaga av Borgeby fältdagar.

   Både grävmaskin och kniv krävs för att färdigställa Gropen, Jens Blomqvist hade fullt upp med att preparera väggarna.
  Bild 1/3 Både grävmaskin och kniv krävs för att färdigställa Gropen, Jens Blomqvist hade fullt upp med att preparera väggarna. FOTO: Jonatan Jacobson
   Gropen blir 20 meter lång, 4,5 meter bred med ett grävdjup på drygt två meter.
  Bild 2/3 Gropen blir 20 meter lång, 4,5 meter bred med ett grävdjup på drygt två meter. FOTO: Jonatan Jacobson
   Mellangrödan honungsört blommar utanför Borgeby.
  Bild 3/3 Mellangrödan honungsört blommar utanför Borgeby. FOTO: Jonatan Jacobson

  Helt nytt för i år är ett kalkfilterdike som anlades redan under förra sommaren. En mix av lerjord och strukturkalk ska underlätta dräneringen.

  – Det uppstår en reaktion som förbättrar aggregatstabiliteten i återfyllnadsmaterialet som läggs ovanpå dräneringen. Infiltrationen blir bättre så att vatten inte blir stående på fältet. Målet är även att minska risken för fosforförlusterna, säger projektledare Jens Blomqvist som jobbar på uppdrag av HIR Skåne.

  Två olika vetesorter odlas

  I anslutning till Gropen odlas i år bland annat två olika vetesorter med olika djupa rotsystem och mellangrödan honungsört som är en dragväxt för pollinerande insekter. Där växer även höstraps med och utan tillväxtreglering.

  Rutor med sockerbetor och vårkorn har anlagts med en annan jordmån än den som finns i Borgeby.

  – Kornet har en mellanlera med ganska hög lerhalt och sockerbetorna har fått en lätt mojord. Borgebyjorden är någonstans mittemellan med en lätt lerhalt. Vi har även sänkt och höjt pH-värdet på jorden för att illustrera en kombination av växtnäringseffekter och pH-effekter, säger Jens Blomqvist.

  Relaterade artiklar

  Till toppen