Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juni 2017

  Här går utbyggnad före lantbruk

  Över 25 hektar åkermark blir svårare att bruka om en detaljplan för villor vinner laga kraft i Trelleborg. Här svarar Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i kommunen om hur de ser på problematiken.

   Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg.
  Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg. FOTO: Ingrid Wall

  – Jag är medveten om att det är en begränsning i näringsidkarens möjlighet att bruka sin mark, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg.

  Han tycker att det vore dålig hushållning med mark för bostäder att kräva att exploatören ska avstå från att bygga i en zon mot lantbruket.

  – Det är så här vi arbetar, och så arbetar man nog på väldigt många ställen. Om vi skulle tänka oss 50 meter runt byarna skulle det bli enorma skyddszoner. Det allmänna intresset väger högre än det individuella, så blir konsekvensen.

  Lågt intresse för ekologisk odling

  När det gäller förbudet att sprida naturlig gödsel 300 meter intill detaljplanelagda området ser Patrik Holmberg inga större problem. Intresset för ekologisk odling är litet i Trelleborg, och det är ont om animalieproducenter.

  – Det är inte en problematik som är reell här. Jag har varit ordförande här i rätt många år och jag har inte en enda gång hört om någon som har problem med spridning av naturgödsel.

  LÄS OCKSÅ: Gödselförbud slår mot ekologisk produktionLÄS OCKSÅ: Detaljplan lägger död hand över lantbruket

  Relaterade artiklar

  Till toppen