Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari

  Här börjar Volvo köra fjärrstyrda dumprar

  I vår börjar Volvos fjärrstyrda dumprar rulla på Ovako i Hofors.

  Nu ska Volvos fjärrstyrda och eldrivna dumper HX02 testas i verkligheten. Går allt enligt plan ska fyra exemplar av fordonet börja rulla på Ovako i Hofors i mars.

  Testet är ett samarbete mellan Volvo och pilotkunden Harsco Enviromental som håller på att utveckla en möjlig affärsmodell för förarlösa fordon.

   Fyra stycken fjärrstyrda och eldrivna dumper ska testas på Ovako i Hofors i mars.
  Fyra stycken fjärrstyrda och eldrivna dumper ska testas på Ovako i Hofors i mars. FOTO: Volvo

  En fördel är att testerna kan utföras i en kontrollerad och väl avgränsad miljö. En annan är att testmiljön kan göras större än tidigare, så att den liknar Harscos verkliga verksamhet. Och så ligger Hofors bra till geografiskt, skriver Tiffany Cheng på Volvos Brysselkontor till Gefle Dagblad.

  Volvos eldumper ska enligt tillverkaren minska utsläppen av växthusgaser med 95 procent och de totala ägarkostnaderna med 25 procent.

  ATL var på plats när Volvo visade fjärrstyrda fordon i Eskilstuna i mars i fjol. En viktig nyckel till att tekniken ska fungera är ett fungerande 5G-nät.

   Den eldrivna dumpern ska enligt tillverkaren minska utsläppen av växthusgaser med 95 procent.
  Den eldrivna dumpern ska enligt tillverkaren minska utsläppen av växthusgaser med 95 procent. FOTO: Volvo

  Relaterade artiklar

  Till toppen