Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 31 januari

  Har Arlas ledning hört larmklockorna?

  Sett till företagets storlek är investeringarna som blev kända i dag inte enorma. Men hur kloka är de? Det frågar sig ATL:s Oskar Schönning.

  Om man ser någon som är på väg att köra i 120 kilometer i timmen rakt in i en bergvägg, är man då skyldig att försöka göra något?

  Dagens nyhet från Arla om rekordinvesteringar 2018 får nog ses som en händelse som borde få alla som bryr sig om det svenska mjölkpriset att försöka dra i nödbromsen.

  Först: Alla investeringar är inte dåliga investeringar. Strax före jul kom en nyhet om att DMK och Arla sluter avtal om mozzarellaproduktion. Det handlade om produktion på en växande marknad och verkade mycket lovande. Dagens besked innehåller också intressanta delar.

  Men: Massiva satsningar på mogna produkter på mogna marknader samtidigt som världsmarknadspriset på mjölk är på väg ner och räntorna på väg upp. Det verkar mindre genomtänkt.

  I senaste årsredovisningen skriver Arla att bolaget planerar att öka investeringarna från 263 miljoner euro år 2016 till 335 miljoner euro år 2017. Idag får vi veta att den summan ska upp 527 miljoner euro år 2018. (Det ska också tilläggas att Arla bara räknar tillskott i materiella tillgångar som investeringar, inte tillskott av immateriella tillgångar, till exempel sitt datasystem.)

  Det har funnits en intern kritik i Arla både mot att bolaget historiskt sett investerat för mycket, men också att bolaget inte förmått att investera i nivå med konkurrenten RFC. Sett till Arlas storlek är dagens siffror inte enorma.

  Det är mer timingen som oroar. Larmklockorna om ett drastiskt fall i världsmarknadspriset på mjölk 2018 har ringt ett tag nu. Arla har en gång tidigare investerat i samma nivå, det var år 2013. Sen föll världsmarknadspriset på mjölk. Vi vet alla hur det gick för bönderna.LÄS OCKSÅ: Arla Sveriges chef om storinvesteringenLÄS OCKSÅ: Arla investerar 760 miljoner——-LÄS OCKSÅ: Så ska EU krympa pulverbergetLÄS OCKSÅ: Nya regler i Kina för Arlas lönsamma pulvermarknadLÄS OCKSÅ: Arla sänker priset igen

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen