Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 maj 2019

  Flera svenska bönder nominerade till Embla-priset

  Den 1 juni delas utmärkelsen Embla ut. Sju svenska finalister tampas om det prestigefulla nordiska matpriset, däribland mjölkbonden Anette Gustawson och paret Hellström som gör gårdsost.

   Mjölkbonden Anette Gustawson är en av de nominerade finalisterna från Sverige.
  Mjölkbonden Anette Gustawson är en av de nominerade finalisterna från Sverige. FOTO: Privat

  Det framgår av ett pressmeddelande från LRF.

  Embla är ett matpris som vill uppmärksamma närproducerad nordisk matkultur. Vinnare i sju olika kategorier utses den 1 juni i Reykjavik. Totalt 185 livsmedelsaktörer från de nordiska länderna är nominerade i år, varav sju från Sverige.

  Blir lyssnad på

  En av dem är Anette Gustawson, mjölkbonde från Billinge gård i Norrtälje. Hon är nominerad i klassen ”Nordisk matkommuniktör”, för att hon får ”både elever och ministrar att lyssna”.

  I kategorin ”Nordisk råvaruproducent” hittar vi Erik Nilsson och Anja Persson som driver Gunnarshögs gård på Österlen. Där framställer de kallpressad rapsolja. De är nominerade för att ha utvecklat ”det 112-åriga jordbruket till ett nytänkande livsmedelsföretag”.

  Kända från Nobelfesten

  Pär och Johanna Hellström på Svedjan Ost i norra Västerbotten återfinns i klassen ”Nordisk mathantverkare”¡. Paret har 40 kor och producerar Svedjan Gårdsost, som bland har serverats på en Nobelmiddag. 

  Bondens skafferi i Skåne är nominerat i kategorin ”Nordisk Matentreprenör”. Företaget beskrivs som ”länken mellan producenter, kockar och handlare och får restauranger och butiker att komma närmare kundernas växande intresse för närodlad mat”.

  Om priset

  LRF och övriga sex nordiska lantbruksorganisationer – vilka alla är samlade i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd NBC – står bakom priset som delas ut vartannat år sedan 2017.

  Den svenska juryn – som nominerat de svenska aktörerna – består av Fredrik Eriksson, köksmästare som driver Långbro Värdshus, Jan Ehrensvärd, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse, samt journalisten Lena Johansson, politisk chefredaktör på Land Lantbruk.

  Källa: LRF

  Övriga svenska finalister är:

  Arrangörerna för skidskytte-VM och alpina VM i Jämtland är nominerade i klassen ”Nordisk mat till många”. Detta för att ”80 procent av maten som serverades till de cirka 200 000 gäster, publik och deltagare vid tävlingarna utgjordes av svenska råvaror.

  Matrundan på Österlen kan vinna kategorin ”Nordisk matdestination”, för att de 42 företag som ingår i Matrundan i elva år har lockat turister med sin matproduktion, heter det.

  Miljana Vulovic – kock och måltidspedagog på Hamilton förskola i Helsingborg – är nominerad i klassen ”Nordisk mat till barn och unga”, för att hon ”kopplar samman råvaran med barnens favoritmat”.

  Källa: LRF

  Relaterade artiklar

  Till toppen