Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 april 2017

  Här är mejeriet som betalar i topp

  Det nystartade Järna mejeri betalar bland de högsta priserna i Sverige för mjölken. "Bönderna ska ha skäligt betalt för sin mjölk", säger vd Joakim Lindberg, på Järna mejeri.

   Ullberga gård är en nystartad biodynamisk gård som ligger avskilt vid sjön Långhalsen i Nyköping. Här ryms 35 kor på totalt 120 hektar. På Ullberga har man ett helhetstänkande i alla led och är till exempel självförsörjande på energi genom solfångare utplacerade på gården. Bönder på gården är Job Michielsen och Cecile Jongers.
  Ullberga gård är en nystartad biodynamisk gård som ligger avskilt vid sjön Långhalsen i Nyköping. Här ryms 35 kor på totalt 120 hektar. På Ullberga har man ett helhetstänkande i alla led och är till exempel självförsörjande på energi genom solfångare utplacerade på gården. Bönder på gården är Job Michielsen och Cecile Jongers. FOTO: Järna mejeri

  Järna mejeri tar in drygt en miljon kilo komjölk om året, och betalar 5,50 per kilo i grundpris.

  Till det kommer ett kvalitetstillägg på upp till 22 öre. Priset 5,50 kan jämföras med Arlas ekomjölkspris på 4,44 kronor per kilo.

  – Vi har ju sagt i vår marknadsföring att vi ger bonden två kronor mer än Arla, men nu har ju Arla höjt sin ekomjölk med en krona sedan vi drog igång. Men det är en krona över i alla fall.

  35 kor

  Mjölken som Järna Mejeri tar in är inte bara ekologisk utan även biodynamisk enligt Demeters certifiering.

  En av gårdarna som levererar är Ullberga gård. De 35 korna, mest fleckvieh, producerar 6 000 kilo mjölk per år. Den mindre produktionen kompenseras till viss del av ett högt köttutbyte.

  – Vi tycker att de är bra grovfoderomvandlare och att de passar bra i vårt sätt att bedriva jordbruk, säger Cecile Jongers som driver gården tillsammans med sin sambo Job Michielsen.

  Vallen får vila

  Korna på Ullberga gård får bara gräs och hö att äta, och får vare sig ensilage eller spannmål. Gården är en av de få i Sverige som producerar hömjölk.

  För att hålla upp mjölkproduktionen får korna en helt ny fålla på de 30 hektaren bete att beta av efter varje mjölkning. Mellan betningarna får vallen vila i minst tre veckor.

  – Det funkar jättebra, man märker att korna ligger bra i mjölken, de stannar på samma höjd i många månader när gräset växer fint.

  Eftersom det är sju mil till mejeriet får Ullberga gård bara fem kronor kilot för mjölken, en femtioöring dras av för frakten.

  – Det funkar väl, det är inte så att vi kan anställa någon, men det går runt, säger Cecile Jongers.

  LÄS MER: Ekonom varnar för öppet mjölkpris

  Ger 6 000 kilo

  Men det är klart, även om det är ett fritt val att producera hömjölk, skulle hon vilja ha betalt för den minskade produktion det innebär att inte ge korna ensilage och kraftfoder.

  – Våra kor ger ju bara 6 000 kilo. Om jag skulle börja ge dem kraftfoder kommer jag säkert upp till 8 000 per ko. Där finns det ett värde. Och smaken är ju mycket bättre, tycker jag personligen, men efterfrågan för hömjölk har inte kommit i Sverige, så jag kan inte begära mer.

  LÄS MER: Mjölkpriserna – ”Det är ett hemlighetsmakeri i dag”

  AVRÄKNINGSPRIS.

  Hjälp ATL att kartlägga betalningen hos mejerierna. Mejla till ATLs chefredaktör Lilian Almroth på lilian.almroth@atl.nu

  Som tipsare till ATL omfattas du av källskydd enligt grundlag.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen