Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari 2019

  Här är ideologerna bakom brotten

  Djurrätt som ideologi är gemensam, både för militanta aktivister som hotar bönder och bränner ner byggnader och för veganer som vill påverka politiskt.

  Här är tre ideologer som har inspirerat dem.

   Här är tre ideologer som har inspirerat djurrättsrörelsen.
  Här är tre ideologer som har inspirerat djurrättsrörelsen.

  Den australiska filosofen Peter Singers bok ”Djurens frigörelse” kom 1975 och har kallats djurrättsrörelsens bibel.

  Att motverka speciesism, alltså diskriminering av varelser på grund av deras arttillhörighet, var en grundbult.

  Peter Singer ansåg att alla varelser som kan känna smärta och lust ska visas samma hänsyn, och att det inte går en gräns mellan människor och djur. Målet är att uppnå maximal lycka när olika varelsers intressen ställs mot varandra. Därmed blir mat baserad på animalier oacceptabel.

  Men Peter Singer gör skillnad på folk och folk, vilket kritiserats kraftigt av kristna och företrädare för funktionsvarierade. I begreppet personer ingår de flesta människor och några djur, varelser som är självmedvetna och rationella. Men foster, spädbarn eller personer med grava intellektuella funktionsnedsättningar har inte samma värde, enligt honom. Därför kan deras död i vissa lägen vara försvarbar, menar Peter Singer. Även vissa djurförsök kan vara acceptabla om nyttan är stor nog.

   Den australiska filosofen Peter Singers bok Djurens frigörelse kom 1975 och har kallats djurrättsrörelsens bibel.
  Den australiska filosofen Peter Singers bok Djurens frigörelse kom 1975 och har kallats djurrättsrörelsens bibel. FOTO: TT

  Jämförelse mellan nazism och djurhållning

  1983 tog den amerikanska filosofen Tom Regan djurrättsideologin ett steg längre med sitt verk ”Djurens rättigheter”. Tom Regan ansåg, till skillnad från Singer, att både djur och människor har vissa givna rättigheter. Följden blir, precis som hos Peter Singer, att veganism är det enda rimliga förhållningssättet.

  Tom Regan är med sin rättighetsfilosfi ännu viktigare för den moderna djurrättsrörelsen än Peter Singer. Det är aldrig rätt att döda ett djur eller använda sig av försöksdjur i forskningen, hur stor nyttan än är. Djur har rätt till sina egna liv.

  På svenska kom Pelle Strindlund och Henrik Wig 2016 med boken ”Djurens förintelse – människans nazism mot andra arter”. Den bygger på en jämförelse mellan nazisternas utrotningsläger och djurhållning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen