Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 december 2018

  Här är en av fem bakgårdsbonde

  Peredavik, Ryssland

  Oavsett om det är plan- eller marknadsekonomi, vill Ryssland gärna satsa på de stora jordbruken. Men de små bakgårdsbönderna står nu för 35 procent av matproduktionen.

   Nikolaj Ragulin och Irina Petrovna tittar på hennes mjölkmaskin.
  Bild 1/2 Nikolaj Ragulin och Irina Petrovna tittar på hennes mjölkmaskin. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen/Gunnar Rundgren
   Kalugaregionen ligger ett 10-tal mil sydväst om Moskva. I den lilla staden Mosalski med drygt 9 000 invånare finns det cirka 1 600 bakgårdsbönder som tillsammans har 350 kor.
  Bild 2/2 Kalugaregionen ligger ett 10-tal mil sydväst om Moskva. I den lilla staden Mosalski med drygt 9 000 invånare finns det cirka 1 600 bakgårdsbönder som tillsammans har 350 kor.

  Irina Petrovna i byn Peredavik i Kalugaregionen är pensionerad kock och en av landets 17,5 miljoner bakgårdsbönder som under lång tid har stått för en ansenlig del av den ryska maten. De brukar i genomsnitt runt en halv hektar. Irina odlar på mindre yta än så. Hennes lök, kål, äpplen, morötter och andra rotfrukter växer på endast 50 kvadratmeter. Men hon får gratis använda 10 hektar av kommunens mark för bete till sina fyra mjölkkor – Volga, Osijn (Höst) Malisjka (lilla flicka) och Gerda.

   Bakgårdsbonden Irina Petrovna har 10 hektar av kommunens mark som hon får bruka gratis.
  Bakgårdsbonden Irina Petrovna har 10 hektar av kommunens mark som hon får bruka gratis. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen/Gunnar Rundgren

  – Jag älskar korna jättemycket och jag älskar att mjölka, jag älskar till och med ljudet av mjölkmaskinen, säger Irina Petrovna.

  Hon har också en separator och gör grädde, smetana, yoghurt och tvarog (keso). Hon och mannen Anatolij åker runt och säljer produkterna. Hon undviker dock att svara på frågan om hur mycket mjölk och mejeriprodukter hon producerar.

   Bakgårdsbonden Lidia Vladimirovna tycker det är svårare nu med alla regleringar som blev i och med WTO.
  Bakgårdsbonden Lidia Vladimirovna tycker det är svårare nu med alla regleringar som blev i och med WTO. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen/Gunnar Rundgren

  Irina Petrovna vill utöka till 6 kor och även odla en större del av fodret. Hennes grannar Lidia Vladimirovna och maken Ivan, vill i stället dra ner. De har gått från att vara bönder till att bli bakgårdsbönder i lite större skala. De föder upp ett tiotal kalvar, grisar, ankor och har 100 värphöns och liten grönsaksodling.

  – Vi var bönder tidigare men det var bättre förutsättningar då. Det är svårare nu med alla regleringar som blev i och med WTO, säger Lidia Vladimirovna.

   Bakgårdsjordbruken står nu för 35 procent av matproduktionen i Ryssland.
  Bakgårdsjordbruken står nu för 35 procent av matproduktionen i Ryssland. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen/Gunnar Rundgren

  Förut så fanns det också ett slakteri i byn. Nu måste de hyra transport och köra iväg med djuren längre bort. Det blir för omständligt, tycker de.

  I Mosalski kommun med drygt 9 000 invånare finns det cirka 1 600 bakgårdsbönder som tillsammans har 350 kor.

  De kan få mer mark gratis om de vill och några ökar också sin mark, men för många av dem är det svårt att överleva när de stora aktörerna kommer in, säger kommunens jordbruksansvariga Nikolaj Ragulin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen