Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli 2019

  Här är det snurr på elproduktionen

  Lund.

  På Västanby Gård utanför Lund har Karin och Hans-Anders Odh i flera år jobbat med förnybar och närproducerad el. Här finns både solceller och vindsnurror.

   – Elproduktionen är en god inkomstkälla, och det känns bra att vindkraftverken är både en bra ekonomisk investering och bra för miljön, säger Hans-Anders Odh, som tillsammans med hustrun Karin Odh driver Västanby Gård.
  – Elproduktionen är en god inkomstkälla, och det känns bra att vindkraftverken är både en bra ekonomisk investering och bra för miljön, säger Hans-Anders Odh, som tillsammans med hustrun Karin Odh driver Västanby Gård. FOTO: Björn Forsberg

  – Elen från våra vindsnurror räcker till elbehovet för en mindre by, och solcellernas produktion täcker en del av våra egna elbehov, även om vi både konsumerar och säljer på grund av att solen ibland producerar mer än vårt eget behov, och det är lika lönsamt att sälja vidare som att konsumera själv, säger Hans-Anders Odh.

  Det var redan 2001 som familjen började investera i vindkraftverk. I dag har de två stycken och planerar ytterligare satsningar. För drygt två år sedan kom solpanelerna på plats på ladugårdstaket.

  – Vi funderar på att fylla hela ladugårdstaket med solpaneler, säger Karin Odh.

   Hans-Anders och Karin Odh.
  Hans-Anders och Karin Odh. FOTO: Björn Forsberg

  ”En god inkomstkälla”

  Där Lundaslätten breder ut sig så långt ögat kan nå ligger Västanby Gård, en släktgård som har funnits i mer än 100 år, och som nu Karin och Hans-Anders Odh förvaltar vidare. Här har man hästuppfödning, hyr ut efter konceptet Bo på lantgård, foderproduktion till hästarna och uthyrning av lokaler.

  – Elproduktionen är en god inkomstkälla, och det känns bra att vindkraftverken är både en bra ekonomisk investering och bra för miljön. För varje kilowatt som vi producerar av förnybar el så minskar behovet i motsvarande omfattning av produktion från fossilt bränsle, säger Hans-Anders Odh.

  Vindsnurrorna och ladugårdstaket med sina solceller väcker naturligtvis nyfikenhet, och både besökare som hyr gårdens ”ryttmästarbostad” och andra intresserade hör av sig med frågor.

  – Vi har bland annat skolklasser på besök som vill veta mer, säger Karin Odh.

  Västanby gårds elproduktion i siffror:

  Solkraft: Toppeffekt 20 000 kWh/år. 2018 låg produktionen på cirka 14 000 kWh.

  Vindkraft: Två snurror à 750 kW producerar totalt drygt 3 000 000 kWh/år.

  Investering solceller: Total kostnad för solcellerna var 287 000 kronor, varav cirka 80 000 finansierades med statligt stöd

  Investering vindkraft: Cirka 8 000 000 kronor (år 2001)

  Avskrivningstid: 30 år för solcellerna och 20 år för vindsnurrorna

  Beräkning för ytterligare investering: I dag är 2/3 av taket belagt med solceller. En utökning till hela taket beräknas utöka produktionen med 6 000 kWh/år

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen