Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 september 2018

  Åke Hantoft om ostkriget

  Märklig och sorglig. Så kommenterar tidigare Arlaordföranden Åke Hantoft den konflikt som han menar är historisk inom svensk kooperation. Nu satsar han och Svensk Mjölk fem miljoner kronor ur föreningens egna kapital för att bygga vidare på varumärkena Herrgård, Grevé och Präst.

   Åke Hantoft.
  Åke Hantoft.

  Den som hoppats på en samförståndslösning efter sommarens nya turer i det så kallade ostkriget kan sluta med det. Som ATL nyligen berättat har Svensk Mjölk överklagat det beslut i tingrätten där Skånemejerier ekonomisk förening tillfälligt lyckats stoppa en försäljning av varumärkena Herrgård, Grevé och Präst.

  Nytt skiljemål

  Samtidigt har nu Skånemejerier ekonomisk förening – under viss dramatik – påkallat ett så kallat skiljemål mot Svensk Mjölk. Syftet är att klandra beslutet från vårens stämma i Svensk Mjölk om att sälja ostvarumärkena till ett bolag som ägs av Arla, Falköping och Norrmejerier. Ordföranden i Svensk Mjölk, Åke Hantoft, är inte förvånad:

  – Vi hade det uppe och diskuterade det på vårt senaste styrelsemöte den 20 augusti, säger Åke Hantoft till ATL. Så det här är ganska väntat. Det hade varit mer förvånande om man inte hade gjort det.

  Två jättar

  Det innebär alltså det andra skiljemålet i ostkriget, som började med att Skånemejerier AB, som tidigare ägdes av Skånemejerier ekonomisk förening, utmanade rätten till de tre ostarna. En stor del av dynamiken i konflikten handlar om vem som egentligen slåss med vem. Skånemejerier AB ägs numera av den franska mejerijätten Lactalis, medan Svensk Mjölk domineras av jätten Arla, där Åke Hantoft fram tills nyligen var ordförande.

  Men just nu står alltså ostkriget mellan å ena sidan bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening, å andra sidan bönderna i övriga svenska kooperationer.

  Det blir ju lite alla mot en. Kan du förstå det synsättet?

  – Ja, när du formulerar frågan så, säger Åke Hantoft. Men jag ser det inte på det sätten, det handlar om sakfrågan, inte om man är stor eller liten.

  Mer pengar

  Den bärande punkten i Skånemejeriers AB:s och Lactalis första angrepp på ostarna var att Herrgård, Grevé och Präst inte skulle ses som varumärken utan som ostsorter. De skulle därför inte behöva betala licens till bönderna i Svensk Mjölk för att tillverka och sälja ostarna. Skånemejerier AB: misslyckades med sitt försök, men Svensk Mjölk tillstår nu ändå att varumärkena visat tecken på att urholkas, så kallad degeneration. Därför är Åke Hantoft noga med att poängtera att styrelsen i Svensk Mjölk nu beslutat om att aktivera en strategi för varumärkena.

  – Vi behöver verkligen jobba med varumärkena nu, säger Åke Hantoft. Därför skjuter vi till ytterligare fem miljoner ur Svensk Mjölks egna kapital.

  ”Så infekterat att man inte riktigt förstår omfattningen”

  Efter initialt ha ondgjort sig över att Skånemejerier ekonomisk förening skickade in internt material till tingrätten i somras, bytte Svensk Mjölk fot och bifogade den tidigare hemliga domen från skiljemålet med Skånemejerier AB och Lactalis till tingsrätten akt.

  Som ATL tidigare berättat vittnar den samlade dokumentationen om ett bråk där parterna bråkar om i princip allt som går att bråka om.

  – Det har blivit så infekterat att man inte riktigt förstår omfattningen, kommenterar Åke Hantoft.

  Historisk konflikt

  Han säger att man historiskt sett alltid kommit överens på ett eller annat sätt inom svensk kooperation och att denna konflikt därför är unik. Själv kommenterar han konflikten som både märklig och sorglig och öppnar nu upp för att offentliggöra även den kommande skiljedomen.

  – Om jag ska tänka lite öppet som ordförande så finns det ingen anledning att hålla saker hemliga, säger Åke Hantoft.

  Dom i det nya skiljemålet ska enligt Åke Hantoft meddelas inom sex månader. ATL har sökt Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening.

  LÄS MER: Ostkriget fortsätterLÄS MER: Hemliga underlaget: Arla skulle ta över ostarnaLÄS MER: Så mycket har ostkriget kostatLÄS MER: Lactalis har insyn i Svensk MjölkLÄS MER: Fransk attack mot svenska ostar

  Relaterade artiklar

  Till toppen