Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 oktober

  Hans solrosor blev jättebidrag till kampen mot barncancer

  En åkerkant vid ett köpcentrum, några saxar och fantastiska solrosor. Lantbrukaren Henric Claessons kampanj för att dra in pengar till barncancerfonden gick långt över förväntan.

  På en remsa på 0,22 hektar sådde lantbrukaren Henric Claesson i Nyköping solrosor i år. Nu har intäkterna från den odlingen precis landat på Barncancerfondens 90-konto.

  Slutsumman är imponerande: Nästan 10 000 sålda solrosor och 148 656 kronor till kampen mot barncancer.

  – Jag har ju följt insamlingen under sommaren. Det har varit spännande. Jag trodde aldrig att det skulle bli såhär mycket när jag började, säger han till ATL.

  Lämnade saxar

  Det var i fjol som Henric Claesson läste om andra lantbrukare som gjort samma sak. Genom att ha självplock av blommor i åkerkanten gick det att få in mycket pengar till välgörenhet.

  LÄS OCKSÅ: Hans solrosor samlade in 50 000 till barncancerfonden.

  Då gällde det bara att hitta den bästa platsen för ändamålet. Henric Claesson driver en gård med nästan 800 hektar åkermark. Men han visste direkt var solrosorna skulle sås:

  – Vi har mark vid ett köpcentrum som heter Gumsbacken. Solrosorna fanns precis vid McDonalds och bredvid E4:an så många i Nyköping rör sig mycket här, säger han.

  Sagt och gjort, han tog kultivatorn och körde upp en liten remsa på fältet (där det odlas höstvete) och sådde.

  När blomningen närmade sig satte han upp ett plakat med några argument och ett telefonnummer anslutet till betaltjänsten Swish. Och så lämnade han några saxar så att folk skulle kunna klippa av stjälkarna.

  LÄS OCKSÅ: Växande intresse för blommande kantzoner

  Bra för bilden av svenskt lantbruk

  Solrosorna lockade och insamlingen tog snabbt fart, särskilt efter att han berättat om blommorna på sin egen Facebooksida. Den riktiga toppen kom efter att han var med i ett reportage i Södermanlands Nyheter i somras.

  – Tidningen kom på fredagen och på lördagen sålde jag för 25 000 kronor på bara på en dag.

  Nästa år funderar han på att göra något liknande med blommor och självplock. Många har uppskattat möjligheten att få gå inne bland blommorna och ta egna bilder, säger han.

  – Det är ju fler lantbrukare som gör precis det här för Barncancerfonden. Jag tycker att det är jättebra, också för svenskt lantbruk och vår image, fortsätter han.

  Hur mycket pengar trodde du att du skulle samla in med dina solrosor?

  – Jag trodde att jag skulle få ihop 25 000 kronor kanske. Så tänk vilken avkastning det blev på 0,22 hektar!

  Relaterade artiklar

  Till toppen