Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 augusti 2019

  Hans framforskade cellulosa-spray ska förhindra brand

  Karlskoga

  Att trä och bommullstextilier brinner bra är vi vana vid. Men vad skulle hända om vi förändrar cellulosans egenskaper så att materialet står emot brand?

  Jimmy Lundström hoppas nu att hans upptäckt ska hjälpa till att motverka ladugårdsbränder.

   Jimmy Lundström har forskat fram en cellulosaspray som han hoppas ska bli nästa generation kemikalier som ska förhindra eller förlänga brandförloppet.
  Jimmy Lundström har forskat fram en cellulosaspray som han hoppas ska bli nästa generation kemikalier som ska förhindra eller förlänga brandförloppet. FOTO: Fredrik Stork

  Jimmy Lundström är fritidskemisten, som via en rad en rad experiment har kommit att intressera sig för varför föremål brinner och hur man kan förhindra snabba brandförlopp i trä och textilier. Efter ett experiment föddes hypotesen att använda cellulosans egenskaper för att motverka bränder.

  Närmast intakt

  När ATL är på plats visar han en film där han har impregnerat en tygbit med sin speciella cellulosaspray. Ett obehandlat tygstycke skulle snabbt brinna upp. Men hans tygstycke gör inte det.

  Men även på trä blir förhållandet tydligt. Ute på gården utför Jimmy Lundström ett stresstest, där han eldar med en kraftig låga på en obehandlad träbit. Vi skriver stresstest eftersom gaslågor av det här slaget inte är representativt för ett normalt brandförlopp. Bredvid har han en kalkbestruken panel som är impregnerad med hans cellulosaspray och när han eldar på den bränns skivan inte av i samma utsträckning. När den svarta förkolningen putsas bort är träbiten närmast intakt.

   Cellulosasprayen har även visat sig ha bilvårdande egenskaper.
  Cellulosasprayen har även visat sig ha bilvårdande egenskaper. FOTO: Fredrik Stork

  Bilschampo

  Mats Nilsson, som har jobbat 15 år med att hitta kemikaliealternativ som varken är skadliga för människa eller miljö, beskriver det som att cellulosan ändras kemiskt så att den klättrar in i värdmaterialet och stabiliserar det. Han beskriver cellulosa som en överrubrik, som består av en massa underkategorier beroende på om den är framtagen från gran, tulpaner eller från ett annat växtmaterial.

  – Min innovation bygger på att få ut cellulosa från trä och växter. Jag har inte kommit på mjölet, utan hur man får ut mjölet, det vill säga cellulosan på ett kostnadseffektivt sätt, säger Jimmy Lundström.

  Precis som nitroglycerin kan fungera både som läkemedel och ingrediens i dynamit har Jimmy Lundström experimenterat med sin produkt för att hitta alternativa tillämpningsområden. Eftersom han ganska fort kom fram till att produkten har bilvårdande egenskaper (lösningen binder oxider), så föddes iden att ta fram en egen produkt. Tanken är nu att den ska börja tillverkas från restprodukter från den nederländska tulpanindustrin.

  – Vår första produkt bygger på att vi ska ersätta bilschampo, avfettning och motortvätt, säger Jimmy Lundström.

  Han har till och med använt lösningen för att tvätta bort väggmögel och oljefläckar med gott resultat, men understryker att fler tester behövs för att säkerställa funktionen.

  Därutöver har duon även tagit inledande kontakter med representanter inom textilindustrin.

  Vill hindra bränder

  Inom ramen för sin produktutveckling siktar Jimmy Lundström även på att ta fram en produkt som ska riktas mot lantbrukare som vill stärka sitt brandskydd.

  Att producera en produkt som kan användas till att spruta ladugårdar invändigt eller utvändigt, beroende på var man ser att brandrisken är som störst, skulle kunna göras relativt enkelt eftersom kvantiteterna inte behöver bli så höga i början.

  Brandskyddet ska då vara fullgott inom tre dygn, och om lösningen sprutas på är bedömningen att en liter ska räcka till 50 kvadratmeter målad eller obehandlad väggyta.

  Som så ofta är uppfinningsbiten inte den svåraste, utan att få kostnadsteckning över hela leveranskedjan, där allt från grossister till marknadsförare ska ta ut sina marginaler.

  – Här är det tillverkningskostnaden som gör den attraktiv, eftersom Jimmys tillverkningsmetod är så billig, säger Mats Nilsson.

   Här syns det tydligt att den behandlade brädan är närmast intakt, medan den obehandlade träpanelen har minskat i massa.
  Här syns det tydligt att den behandlade brädan är närmast intakt, medan den obehandlade träpanelen har minskat i massa. FOTO: Fredrik Stork
   Det som händer kemiskt efter appliceringen är att den behandlade cellulosan tränger in i träet och åstadkommer ett jonbyte som i sin tur leder till att materialet återfuktas utan att det påverkar hållfastheten.
  Det som händer kemiskt efter appliceringen är att den behandlade cellulosan tränger in i träet och åstadkommer ett jonbyte som i sin tur leder till att materialet återfuktas utan att det påverkar hållfastheten. FOTO: Fredrik Stork

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen