Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 januari

  Laurie Ffrenchs får togs av elden: ”Allt hände så fort”

  Canberra.

  Många lantbrukare i Australien har drabbats hårt av de kraftiga bränderna. Fårbonden Laurie Ffrench lyckades rädda de flesta av sina djur genom att släppa ut dem – annars hade alla dött, berättar han för ATL.

   Den lokala brandkårens egna foto av skogsbranden i Blackheath, New South Wales. Myndigheterna varnar för att bränderna i delstaten kan hålla i sig i månader.
  Den lokala brandkårens egna foto av skogsbranden i Blackheath, New South Wales. Myndigheterna varnar för att bränderna i delstaten kan hålla i sig i månader. FOTO: Ingleside Rural Fire Brigade/AP/TT

  När bränderna drog fram över den lilla orten Bombay i den australiska delstaten New South Wales valde merinofårbonden Laurie Ffrench att stanna kvar på gården och försöka rädda den tillsammans med sin son och två svärsöner.

  – Det var väldigt oroande. Men vi hade brandkåren inte långt härifrån, så vi riskerade inte våra liv, säger han till ATL.

  Bränderna har härjat i Australien sedan september förra året. Sammanlagt har runt 2 000 bostäder förstörts och minst 25 personer omkommit.

  ”Snabbt och vildsint”

  Elden nådde Laurie Ffrenchs gård på 215 hektar och med 600 merinofår lördagen den 30 november. Han berättar att det började brinna vid fårklippningsladan kring elva på förmiddagen.

  – Sen vid tvåtiden kom den stora branden rullande. Snabbt och vildsint.

  – Allt hände så fort, men vi fick hjälp av brandkåren, säger han.

  Totalt har Laurie Ffrench förlorat uppemot 70 procent av sin betesmark och skog. Av flocken på runt 600 får dog sex stycken.

  – Vi öppnade alla grindarna så att fåren kunde fly från hagarna. Hade vi inte gett dem den möjligheten hade alla dött.

   Fårbonden Laurie Ffrenchs hus, här sett inifrån brandområdet, klarade sig precis, men 70 procent av hans skog och betesmark slukades i lågorna.
  Fårbonden Laurie Ffrenchs hus, här sett inifrån brandområdet, klarade sig precis, men 70 procent av hans skog och betesmark slukades i lågorna. FOTO: Laurie Ffrench

  Fått hjälp av granne

  Mycket av hans betesmark består av inhemskt gräs, så han säger att det kommer tillbaka när regnet faller i höst. En granne som inte drabbats lika hårt av bränderna har låtit Laurie Ffrenchs djur beta på sin mark.

  – Han är lite äldre än vad jag är och han har redan gjort sig av med många djur på grund av torkan. Branden var sista droppen, nu ska han sälja av de han har kvar.

  Laurie Ffrench berättar att han inte planerar att ge upp ännu, men om inte situationen förbättras kommer han att överväga framtiden som fårbonde.

   Branden omringade Laurie Ffrenchs egendom. Huvudbyggnaden, med grönt tak, syns strax höger om bildens mitt.
  Branden omringade Laurie Ffrenchs egendom. Huvudbyggnaden, med grönt tak, syns strax höger om bildens mitt. FOTO: Laurie Ffrench

  Slut på gräs

  Inte långt från Bombay i New South Wales, i Braidwood, driver Phil Shoemark en nötgård. Hit kom bränderna två gånger, den första slog till för en månad sedan och den andra lördagen före jul. 500 av de totalt 800 hektaren betesmark har brunnit.

  – Alla byggnader och djur klarade sig. Jag hade tur, säger Phil Shoemark.

  Men efter branden har han inget gräs kvar utan måste efter bränderna dagligen utfodra sina djur med inköpt hö.

  – Jag köper höet från Victoria. Nyligen fick jag en leverans med två ton, det var allt jag hade råd med. Ett ton hö kostar nästan 3 000 kronor. En fjärdedel av priset får bönderna tillbaka av staten.

  – I dag kommer jag sälja 20 fjolårskalvar för att kunna betala för en ny leverans av hö på runt 30 ton som kommer nästa vecka.

  ”Bara att kämpa på”

  Han är osäker på om han är utom fara. En brand passerade i fredags och nu när det ska bli varmt på fredag igen kan den branden komma tillbaka.

  – Allt är overkligt. Men det är ingen mening att bli deprimerad. Det är bara att kämpa vidare, säger Phil Shoemark.

  Relaterade artiklar

  Till toppen