Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 maj 2018

  Brister i djurhållningen på Tangará Farm

  Just nu mår fåren på Tangará Farm bra. Djurskyddsärendet har avslutats utan åtgärd av Länsstyrelsen i Skåne.

  – Men det finns anledning att misstänka att djuren inte sköttes så bra den sista tiden djurägarna hade ansvaret, säger länsveterinär Leif Felton till ATL.

   Utfodring på Tangará Farm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
  Utfodring på Tangará Farm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. FOTO: Hans Dahlgren

  Händelseutvecklingen kring Tangará Farm fortsätter att förbrylla. Maycon Vinborgs forne samarbetspartner Gustaf Ramel, som anmält till Länsstyrelsen att fåren på gården var ”mycket svaga och tunna” visar sig nämligen numera vara den ansvarige djurhållaren på gården. Enligt en anmälan, som inkom till Jordbruksverket 26 april och registrerades 27 april, övergick ansvaret för djuren på produktionsplatsen till Gustaf Ramel den 21 april, samma datum som han signerade handlingen.

  Men djurägare är fortfarande Maycon Vinborg, som enligt egen uppgift befinner sig i Brasilien.

  – Vi hade inledningsvis uppfattningen att djurägarna också var ansvariga djurhållare. Men det finns en blankett insänd till Jordbruksverket där en annan person tar på sig djurhållaransvaret. Då finns det ur vårt perspektiv en ansvarig djurhållare som, såvitt vi vet, sköter djuren på ett bra sätt för närvarande. Däremot har vi fått in uppgifter om att det förekommit brister i djurhållningen hos den som tidigare var ansvarig djurhållare, säger Leif Felton.

  Länsstyrelsen har inte gjort någon inspektion på Tangará Farm. Deras uppfattning om djurhållningen baseras på ett journalutdrag från en privatpraktiserande veterinär som besökte gården 27 april. Veterinären hade kallats in av entreprenören som sköter djuren på uppdrag av Gustaf Ramel.

  Enligt journalutdraget fanns det flera brister på gården söder om Hörby. Flera tackor undersöktes och hullbedömdes och de var samtliga under medel i hull. Besättningen i sin helhet bedömdes okulärt var under medel i hull. Det fanns också tecken på olika typer av parasitangrepp.

  Ett drygt tiotal tackor och lamm hade av djurskyddsskäl avlivats av entreprenören, enligt journalen. Veterinären tog beslut om att ytterligare en tacka skulle avlivas.

  Veterinärjournalen vitsordar också entreprenörens kompetens och förmåga att reda upp situationen på Tangará Farm.

  Leif Felton utesluter inte att ett djurskyddsärende kan öppnas mot den tidigare ansvarige djurhållaren Maycon Vinborg. När detta kan ske avgörs av arbetsbelastningen på enheten.

  – Vi prioriterar alltid pågående brister framför bakåtsyftande ärenden. Det kan ta tid men vi kommer definitivt att titta på detta, säger han.

  Maycon Vinborg har vid en tidigare intervju med ATL hävdat att djuren skötts väl hela tiden fram tills att han lämnade gården. Han har också uppgett att en grupp i besättningen var omhändertagna djur som köpts av polisen. De djuren var inte i normal kondition.

  ATL har sökt Maycon Vinborg för kommentarer kring veterinärrapporten, men inte kunnat nå honom.

  LÄS OCKSÅ: Osäker framtid för känd fårfarmLÄS OCKSÅ: Rörde om i Fårsverige

  Till toppen