Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 februari

  Handelsbanken backar – behåller terminshandel

  Handelsbanken organiserar om och behåller erbjudandet om terminssäkring av spannmål och oljeväxter.

  – Ett glädjande besked, säger Johan Karlzén, ordförande i Spannmålsodlarna.

   Många lantbrukare har kritiserat Handelsbankens tidigare planer om att lägga ner bankens råvarudesk.
  Många lantbrukare har kritiserat Handelsbankens tidigare planer om att lägga ner bankens råvarudesk. FOTO: TT

  I samband med Handelsbankens Q3-rapport i november kom beskedet att bankens råvarudesk skulle läggas ned. Det väckte starka reaktioner hos många lantbrukare som valt att bli kunder i banken tack vare möjligheten att prissäkra grödor i råvaruhandeln. Det fick banken att se över möjligheterna till att behålla terminshandeln med spannmålsprodukter i någon form och utvärdera om det skulle ske externt eller internt.

  Nu har Handelsbanken gjort översynen och kommit fram till att affären kan hanteras i egen regi.

  – Tidigare hade vi en central lösning. Nu organiserar vi om och affären knyts till regionbankerna. För oss betyder det en annan kostnadsbild och erbjudandet mot kund förblir oförändrat, säger Ulrik Wedelin, chef Handelsbanken Skog och Lantbruk.

  Som ett led i omorganisationen tittar nu Handelsbanken även på möjligheterna till en digital lösning på terminsaffären.

  Spannmålsodlarnas ordförande Johan Karlzén har tryckt på för att Handelsbankens inte skulle lägga ned möjligheten att terminssäkra spannmål.

  – Vi känner oss väldigt nöjda över att de lyssnat på oss och tagit till sig våra argument för att behålla handeln. Det har varit stor oro bland lantbrukare och inte minst bankens egen kontorspersonal för hur det skulle gå, säger Johan Karlzén.

  Relaterade artiklar

  Till toppen