Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 april

  Mjölkgård tvingas vaska 95 000 liter mjölk om dagen

  På grund av minskad efterfrågan när restauranger, skolor och hotell har stängt igen på grund av coronaviruset ombads en mjölkgård i Wisconsin hälla ut 95 000 liter mjölk om dagen.

   Ryan Elbe och hans far Chris samtalar i bakgrunden medan färsk mjölk hälls ut i avloppet.
  Ryan Elbe och hans far Chris samtalar i bakgrunden medan färsk mjölk hälls ut i avloppet. FOTO: USA TODAY USPW/Reuters/TT

  Telefonsamtalet kom den 1 april, men det var inget skämt: kooperativet dit gårdsmejeriet Golden E Dairy brukar skicka den mjölk de själva inte kan ta hand om ville att de skulle hälla ut 95 000 liter mjölk. Varje dag fram till nästa måndag. En timme senare började den familjeägda mjölkgården att hälla mjölk rakt ner i gödselbrunnen.

  ”Vi trodde aldrig att det här skulle kunna hända. Alla rusar till affären för att köpa mat, och vi har mat som bokstavligt talat dumpas i vasken”, säger Ryan Elbe, vars föräldrar startade mjölkgården med ett 80-tal kor 1991, till Milwaukee Journal Sentinel.

   Ryan Elbe.
  Ryan Elbe. FOTO: USA TODAY USPW/Reuters/TT

  I dag har verksamheten växt till 2 440 kor. Men marknaden för mejeriprodukter är hårt pressad i USA och i Wisconsin, som är känt för sin stora mjölk- och ostproduktion, lades närmare 800 mjölkgårdar ner 2019 uppger den lokala TV-stationen WSAW.

  Än så länge har Dairy Farmers of America – mjölkkooperativet som familjen Elbes mjölkgård tillhör – sagt att de kommer att fortsätta att betala för den mjölk som gården tvingas hälla ut.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen