Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juni 2019

  Han tar över Söderberg & Haaks anläggning

  Förre platschefen Joakim Alvarsson tar över Söderberg & Haaks anläggning i Ekeby. Trots tuffa tider i maskinbranschen är han optimistisk inför framtiden. 

   Joakim Alvarsson har köpt Söderberg & Haaks anläggning i Ekeby utanför Helsingborg. Han tror på framtiden, trots att det är tuffa tider i maskinbranschen. 
  Joakim Alvarsson har köpt Söderberg & Haaks anläggning i Ekeby utanför Helsingborg. Han tror på framtiden, trots att det är tuffa tider i maskinbranschen.  FOTO: Hans Dahlgren

  Det pågår flera förändringar i maskinbranschen i Skåne. Maskinfirman Söderberg & Haak har brottats med dålig lönsamhet och håller på med en större omstrukturering. Nyligen såldes anläggningarna i Ystad och Frödinge och nu är det klart med förra platschefen Joakim Alvarssons köp av anläggningen i Ekeby, öster om Helsingborg.

  – Jag tar över verksamheten per den förste juni i mitt företag Agrizon Maskin AB. Jag har köpt de nya och begagnade maskinerna samt reservdelslagret, så vi blir en fullserviceanläggning som ska serva västra Skåne, säger Joakim Alvarsson.

  Han kommer att fortsätta att sälja och serva Söderberg & Haaks maskinmärken Krone, Amazone och Dal-Bo.

  Byter traktormärke

  – Jag tror starkt på framtiden och det här området. Vi har en stark produktportfölj med bra varumärken som passar kunderna. 

  Men han kommer inte att fortsätta sälja Söderberg & Haaks traktormärke Deutz-Fahr. 

  – Vi har tecknat avtal med maskinföretaget CNH för att bli återförsäljare av Case IH-traktorer samt tröskor. 

  Alla de tio anställda följer med i ägarbytet. Joakim Alvarsson vill inte berätta om köpeskillingen, men omsättningen på anläggningen ligger kring 60 miljoner per år. 

  – Vi har alltid drivit företag inom familjen, så företagande är inget nytt för mig. När chansen kom kände jag att detta var rätt att göra och vi har de bästa relationerna med Söderberg & Haak.

  Säljer fler anläggningar

  Tidigare i år meddelade Söderberg & Haak att de skulle göra några större omstruktureringar av sin verksamhet. De driver cirka 40 anläggningar över hela Sverige. 

  – Vi hade bristande lönsamhet och som en del i förändringarna fanns det enheter som vi hade för avsikt att avveckla och enheter som vi hade för avsikt att sälja, säger Jonas Jaenecke, VD på Söderberg & Haak.

  De har bland annat sålt anläggningen i Frödinge i Småland och ska också sälja anläggningarna i Kalmar, Jönköping och Aneby. 

  – Anläggningarna i Ystad och Ekeby har haft lokala ledare som räckt upp handen och sagt att de tror på verksamheten och att de ville driva den vidare. Det har vi varit jättepositiva till.

  Klart i sommar

  Den sista juni ska Söderberg & Haak vara klara med avvecklingar och försäljningar. 

  Joakim Alvarsson tror på framtiden, trots att det är kärva tider för många maskinföretag.

  – Det är bättre att gå in när det är som tuffast, än att gå in på toppen. Med bra personal och ett bra maskinprogram tror jag att det finns stora möjligheter. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen