Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 november 2017

  Han startar upp när andra lägger ned

  Örjan Pääjärvi i Kassa utanför Pajala följer inte strömmen. Han köpte nya kor och återstartade gårdens mjölkproduktion efter drygt tjugo år.

   Örjan Pääjärvi startar upp när andra lägger ned. Nu driver han mjölkproduktion med fjällkor i Kassa utanför Pajala.
  Örjan Pääjärvi startar upp när andra lägger ned. Nu driver han mjölkproduktion med fjällkor i Kassa utanför Pajala. FOTO: Hans L Olofsson

  – Den första mjölkleveransen gick härifrån 12 september. Det var en härlig känsla, säger han till Haparandabladet.

  Hans föräldrar drev mjölkgård fram till 1995 och efter det hade man köttdjur fram till millennieskiftet, men sedan dess har det inte funnits nötdjur på gården alls.

  Förra året började Örjan Pääjärvi förberedelserna för att starta mjölkproduktionen igen. Han har använt det gamla kostallet, men byggt om och fixat till för att möta krav och få bättre funktion. Mycket av det som användes i föräldrarnas verksamhet fanns kvar på gården och gick att använda.

  – Det blev ju så, det fanns ingen efterfrågan på den typen av utrustning då. För mig har det varit en stor fördel. Mycket har gått att använda, som jag annars hade varit tvungen att köpa, säger han till HB.

  Inte stordrift

  18 vuxna djur har han utrymme för i dagsläget och om man flyttar om kan det ökas till 21. Hittills finns det åtta fjällkor, två kvigor, två tjurkalvar och fem kokalvar. Snart ska de ökas på med två djur till. Hittills levererar gården runt 300 kilo mjölk varannan dag till Norrmejerier.

  Något storskaligt är inte planen.

  – Det blir svårt att driva storskaligt här. Till den här skalan finns det bra market för hö i närheten, men det blir det större blir det långt att transporterar foder. Och då blir det att sitta så mycket i traktor att det inte går att hinna med allt som ska göras utan att anställa, säger Örjan Pääjärvi.

  All tid går åt till kor och till att fortsätta rusta gården, och att få ledig tid är ingenting han funderar över.

  – Än så länge känns det jätteroligt och jag har lärt mig enormt mycket bara på den här korta tiden, säger Örjan Pääjärvi till Haparandabladet.

  Fakta Kassa

  Det finns 34 personer över 16 år som har postadress Kassa enligt Ratsit.

  Orten ligger i Pajala kommun, nära gränsen till Finland.

  Medelåldern är 52 år.

  Fakta: Hitta/Ratsit

  Till toppen