Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 april 2019

  Han ställer om till sättpotatis för att rädda verksamheten

  För att öka lönsamheten i potatisproduktionen har Olof Risberg, som äger norrländska Potatisgrossisten i Sävast, lagt om produktionen från matpotatis till potatisutsäde.

   Krympande lönsamhet och drygt arbete fick Olof Risberg att tänka nytt.
  Bild 1/2 Krympande lönsamhet och drygt arbete fick Olof Risberg att tänka nytt. FOTO: Privat
   https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_EarlyRose_sprouts.jpg
  Bild 2/2 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_EarlyRose_sprouts.jpg FOTO: Mathias Karlsson/Creative Commons

  Efter många som producent av matpotatis byter Olof Risberg spår och satsar på utsädesodling. Sedan förra året tar företaget in växthusdrivna ”miniknölar” från Finland, odlar dem i tre generationer för att sedan sälja vidare som sättpotatis till odlare längre söderut.

  Som mest odlade Potatisgrossisten i Sävast matpotatis på 50 hektar i norrländska Bodens kommun under 1990-talet. Krympande lönsamhet och drygt arbete fick Olof Risberg att tänka nytt.

  – Jag har hållit på som odlare i 54 år men jag ledsnade till slut på matpotatisen. Det var för dåligt betalt och för mycket jobb med att jaga affärerna och sedan köra ut partierna. Och att alltid vara stand-by. Nej tack, säger han.

  Satsar på miniknölar

  I den nya verksamheten odlar han miniknölar. I år handlar det om sju hektar som ska i jorden men när knölarna växer i storlek och antal ökar också arealen. Nästa år kan det bli tio-tolv hektar.

  – Vi hoppas på att det ska öka men i lite lugn takt. Vi får väl se hur det utvecklas men jag ska orka med också, säger han.

  Första omgången miniknölar som sattes i fjol plockades upp för hand i höstas för att sparas. Nu ska knölarna i jorden igen men år två och tre blir hanteringen maskinell.

  – Hur prisbilden ser ut när det är dags att sälja är osäkert som alltid men jag tror inte att det blir mindre över nu än när jag hade 50 hektar matpotatis, säger Olof Risberg.

  Norrbotten anses ha de bästa förutsättningarna i landet för att ta fram friskt utsäde med liten risk för sjukdomar och kontaminerade jordar. Trots det finns bara ett fåtal producenter av utsäde kvar. Senast att lägga ned var Hushållningssällskapets utsädesodling ned i Sunderbyn i Luleåtrakten som försvann 2016.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen