Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 februari 2019

  Han satte fart på familjens gård

  UTBY.

  En förklaring till att färre unga väljer att driva lantbruk är bristen på kapital.

  Men det finns undantag. Robin Hjertman, 26 år, har lyckats trots att de ekonomiska förutsättningarna egentligen saknades.

   De nyinköpta kalvarna ställs först i rundbågshallarna några veckor för att bygga upp sitt immunförsvar innan de placeras i stallet med tjurarna. Det ökar tillväxttakten och förbättrar kalvhälsan.
  De nyinköpta kalvarna ställs först i rundbågshallarna några veckor för att bygga upp sitt immunförsvar innan de placeras i stallet med tjurarna. Det ökar tillväxttakten och förbättrar kalvhälsan. FOTO: Magnus Gotander

  I dag föder Robin Hjertman upp tjurar, odlar 140 hektar slåttervall, hyr ut bostäder och sköter 20 hektar skog – allt i eget bolag.

  – När jag var 17 år bad jag pappa och farmor om att få arrendera familjens gård. Jag tog upp driften och började bruka åkermark och skog. Då var det en liten gård som varit utan djur i många år, berättar Robin Hjertman.

  Vid 21 års ålder löste han ut sin farmors andel i familjegården och började renovera upp de befintliga byggnaderna. Det var också då han bestämde sig för att nischa in sig på uppfödning av djur.

  – Gården har inga direkta betesmarker utan det är ren åkermark och jag kände att uppfödning av ungnöt i stallar skulle fungera. Och att tjurar i kall lösdrift skulle passa mig, säger han.

   Vid 21 års ålder löste han ut sin farmors andel i familjegården och började renovera upp de befintliga byggnaderna. Det var också då han bestämde sig för att nischa in sig på uppfödning av djur.
  Vid 21 års ålder löste han ut sin farmors andel i familjegården och började renovera upp de befintliga byggnaderna. Det var också då han bestämde sig för att nischa in sig på uppfödning av djur. FOTO: Magnus Gotander
   Robin Hjertman byggde själv stallet för kall lösdrift.
  Robin Hjertman byggde själv stallet för kall lösdrift. FOTO: Magnus Gotander

  ”Ett stort steg”

  24 år gammal satte så Robin Hjertman spaden i backen och byggde ett stall på 18 gånger 48 meter med 130 platser i liggbås och en ny maskinhall på 18 gånger 36 meter.

  – Det var ett stort steg men jag kände då att antingen gör jag det nu och satsar allt eller så kommer det aldrig att bli av, säger han.

  Vid samma tid fick han möjlighet att köpa och arrendera åkermark och började odla vall på nära 140 hektar.

  Men han började redan på gymnasiet med att vara bonde på kvällar och helger. Samtidigt sparade han pengar.

  – Efter plugget fick jag jobb på Volvofabriken i Tuve. Samtidigt sparade jag vartenda korvöre och köpte inte ens snus. Det var hektiskt men jag tänkte nog inte så mycket på det då eftersom jag tyckte att det var så kul, säger Robin Hjertman.

  ATL TV: Se Robin Hjertmans gård och hör honom berätta om livet som ung lantbrukare

  Han startade också företaget, RH:s entreprenad, och blev F-skattare. Han körde mycket själv men anställde också sin pappa i företaget. Pengarna konsoliderades i bolaget.

  I fjol kom den första riktiga motgången med sommarens torka och stora viltskador.

   ”Nu börjar gården generera pengar och jag behöver inte längre vara stressad över ekonomin”, säger han.
  ”Nu börjar gården generera pengar och jag behöver inte längre vara stressad över ekonomin”, säger han. FOTO: Magnus Gotander

  – Det har varit ett otroligt tryck från vildsvinen så jag har gått över till att odla vall med insådd och köpa den spannmål och halm jag behöver på bulk istället, säger han.

  2017 köpte han också en mindre granngård, egentligen för markens skull, men här ingick också mer skog men också lägenheter och en ladugård att hyra ut, vilket gav rörelsen ytterligare ett ben att stå på. Här krävdes dock extern finansiering från banken. På hösten samma år kom de första djuren tillbaka till gården efter 20 års frånvaro.

   Redan efter gymnasiet startade han sitt företag RH:s entreprenad och blev F-skattare. Han körde mycket själv men anställde också sin pappa i företaget.
  Redan efter gymnasiet startade han sitt företag RH:s entreprenad och blev F-skattare. Han körde mycket själv men anställde också sin pappa i företaget. FOTO: Magnus Gotander

  ”På rätt väg”

  Affärsidén är att köpa in två veckor gamla kalvar, kött- och mjölkraskorsningar, som efter 18-20 månader skickas till slakteriet. Då väger tjurarna kring 800 kilo.

  – I höstas skickade jag den första leveransen. Då var tjurarna uppe på 300 kilo slaktvikt, det var lite lågt men klassningen var bra. Köttpriset är okej nu och det känns att jag är på rätt väg med företaget, säger han.

   Trycket från vildsvinen tvingade Robin Hjertman att sluta odla spannmål och istället satsa på vall med insådd på gårdens 140 hektar åker. Det gör att han är självförsörjande på grovfoder och köper in spannmål och halm på bulk.
  Trycket från vildsvinen tvingade Robin Hjertman att sluta odla spannmål och istället satsa på vall med insådd på gårdens 140 hektar åker. Det gör att han är självförsörjande på grovfoder och köper in spannmål och halm på bulk. FOTO: Magnus Gotander

  Robin Hjertman har kommit långt på bara ett par år men jobbar för att ständigt förbättra produktionen. I fjol byggde han särskilda rundbågshallar för kalvarna som en mellanstation innan stallet. Det har förbättrat hälsan och tillväxten hos dem.

  – Nu börjar gården generera pengar och jag behöver inte längre vara stressad över ekonomin utan är trygg över att det kommer att gå bra. Jag sätter grödan på våren, den växer, jag skördar och mina djur äter den som foder. Sedan var det en fantastisk känsla när första avräkningen kom från slakteriet, säger han.

   Robin Hjertman byggde själv stallet för kall lösdrift. Gården är dimensionerad för 300 djur men planen är 200 tjurar och kalvar. 130 tjurar går i väg till slakt varje år.
  Robin Hjertman byggde själv stallet för kall lösdrift. Gården är dimensionerad för 300 djur men planen är 200 tjurar och kalvar. 130 tjurar går i väg till slakt varje år. FOTO: Magnus Gotander

  Företagsfakta

  Bolag: RH:s entreprenad

  Ägare: Robin Hjertman, 26 år

  Verksamhet: Uppfödning ungnöt, vallodling, skog, bostadsuthyrning

  Antal djur: 200, kalvar och tjurar

  Areal: 140 hektar egen och arrende

  Relaterade artiklar

  Till toppen