Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 april 2019

  Tibetanska köttdjur i den skånska snedvinden

  Yddinge.

  Gustaf Jerenäs har valt ett udda djur för sin nystartade köttproduktion. I en vidsträckt hage utanför Svedala betar 23 jakar. Målet är att börja sälja lokalproducerat jakkött till hösten.

   Ovanligt djur. I Sverige finns det enligt Gustaf Jerenäs bara ett drygt hundratal jakar totalt.
  Ovanligt djur. I Sverige finns det enligt Gustaf Jerenäs bara ett drygt hundratal jakar totalt. FOTO: Johan Joelsson

  Bilisterna på väg 108 mellan Svedala och Lund får klia sig i ögonen när de passerar den naturskönt belägna hagen vid Yddingesjöns strand. Nere vid vattenbrynet går nämligen 23 tibetanska jakar på bete.

  – Jag tror jag har haft vartenda husdjur man kan ha, förutom råtta. Det har funnits djur med i bilden i hela mitt liv. Så när jag fick chans att köpa fem jakar för två år sedan tvekade jag inte en sekund, säger Gustaf Jerenäs, mannen bakom den annorlunda köttsatsningen.

   Inom något år räknar Gustaf Jerenäs med att förse de lokala livsmedelsbutikerna med närproducerat jakkött.
  Inom något år räknar Gustaf Jerenäs med att förse de lokala livsmedelsbutikerna med närproducerat jakkött. FOTO: Johan Joelsson

  Slaktar första djuren i höst

  Sedan de två första jakarna har verksamheten vuxit. I dag betar 23 raggiga naturvårdare i två hagar om totalt 19 hektar. Gustaf Jerenäs mål är att få igång en småskalig köttproduktion och ta till vara på de varma pälsarna. Till hösten räknar han med att slakta de första djuren.

  – Jag hoppas att få till en bra deal med något av de lokala slakterierna så att jag kan komma ut kommersiellt. Annars får vi titta på någon annan slaktlösning, säger Gustaf Jerenäs.

  Att få tag på lokalproducerat jakkött är inget man gör i brådrasket. I Sverige finns det bara ett drygt hundratal jakar. Gustaf Jerenäs hoppas att fler snart ska få möjlighet att smörja kråset med det välsmakande köttet.

  – Jakkött är som en kombination av ox- och älgkött. Eftersom jaken bara har fyra procents kroppsfett blir det ett magert kött. Det är mört och fint och mörkt i färgnyansen, säger han.

   Gustaf Jerenäs tänkte från början ha jakarna som naturvårdare, men har nu bestämt sig för att även satsa på köttproduktion.
  Gustaf Jerenäs tänkte från början ha jakarna som naturvårdare, men har nu bestämt sig för att även satsa på köttproduktion. FOTO: Johan Joelsson

  Trivs bäst med blåst och snö

  Jaken lever naturligt i områden kring Himalaya samt på den Tibetanska högplatån, så långt norrut som Mongoliet och Ryssland. Trots att djuren är vana vid ett kargt och kallt klimat har de inga större invändningar mot livet i Svedala.

  – Jakarna trivs rätt bra här, förutom när det är för varmt, då går de ner och lägger sig i sjön och svalkar sig. Men när det blåser snedvind och snöar från sidan då trivs de som bäst, säger Gustaf Jerenäs och ler.

   Gustaf Jerenäs föder upp jakar i skånska Svedala.
  Gustaf Jerenäs föder upp jakar i skånska Svedala. FOTO: Johan Joelsson

  Långsamväxande djur

  Jaken äter bara omkring 30 procent jämfört med en ko. Så i hägnet utanför Svedala räcker gräset och slyet nere vid sjön gott. I alla fall på sommaren. På vinterhalvåret kompletterar Gustaf Jerenäs med ensilagebalar.

  – Jaken håller en temperatur på mellan 48 och 50 grader i magen och tarmpaketet för att jäsningen av maten ska bli bättre. Det bidrar även till att jaken klarar kylan bättre i sina naturliga habitat, säger han.

   Jaken lever normalt på betydligt kallare breddgrader men trivs bra även i södra Skåne.
  Jaken lever normalt på betydligt kallare breddgrader men trivs bra även i södra Skåne. FOTO: Johan Joelsson

  Inom några år hoppas Gustaf Jerenäs kunna utöka produktionen och hålla ett 40-tal djur. Eftersom jakarna är långsamväxande och kan slaktas först efter tre år tror han inte att så många lantbrukare kommer att hoppa på jaktåget.

  – Men det hade så klart varit roligt om fler bönder hänger på, säger han och blickar ut över de exotiska djuren i hagen.

  Jaken

  Jaken är ett långhårigt oxdjur som förekommer kring Himalaya och på den tibetanska högplatån. Jaken klarar de höga höjderna genom extra stor lungkapacitet och större hjärta. Merparten av världens jakar är domesticerade, men det finns även en vild population. Jaken beskrevs av Carl von Linné 1766 och tilldelades namnet grymtoxe. Tjuren kallas boa och kon dri. Domesticerade jakar kan väga upp till 1 000 kilo.

   

  Företagsfakta

  Bolagsnamn: Lakeside Horses & Pastures

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: 1

  Omsättning: Nystartat bolag

  Resultat: Nystartat bolag

  Vinstmarginal: Nystartat bolag

  Areal: ”25 hektar egen och arrenderad mark”

  Investeringar: ”Djuren, hägnen och traktorn. Varje jak kostar mellan 5 000 och 20 000 kronor”

  Tre tips: ”Satsa på stabila staket med bra el”, ”Fixa solskydd för vår- och sommarsolen”, ”Se till att jakarna har tillgång till vattenhål i typ sjö eller liknande”

   

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen