Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juli 2019

  Han satsar 40 miljoner i nytt grisstall

  Äspö.

  Mattias Espert utanför skånska Klagstorp tror stenhårt på den svenska grisproduktionen och dess framtid. I dagarna sätts de första suggorna i Söderslättsbondens nya smågrisanläggning. Det nyckelfärdiga stallet rymmer totalt 1 000 suggor och gick loss på 40 miljoner kronor.

  Redan från den naturskönt belägna allfartsleden syns jättebygget torna upp sig. Men det är först efter att ha svängt in på en grusväg och fått se liftarna, grävmaskinerna och myllret av hantverkare som man får en uppfattning om byggets egentliga storlek.

  I dagarna ska de första grisarna flytta in i det 6 800 kvadratmeter stora stallet som när det är helt färdigställt i oktober kommer att ha plats för tusen suggor och kultingar i en renodlad smågrisproduktion. Totalt landade prislappen på 40 miljoner kronor.

   Grisproducenten Mattias Espert framför det nya grisstallet som invigs i dagarna.
  Grisproducenten Mattias Espert framför det nya grisstallet som invigs i dagarna. FOTO: Johan Joelsson

  – Det var en stor investering och jag har inte träffat någon finansiär som inte velat ha tillbaka sina pengar. Men jag vet vad nyproduktion levererar både när det gäller grisarnas hälsa och det ekonomiska resultatet. Så jag är inte orolig, säger Mattias Espert.

  Påbörjades i december

  Det nya stallet är ett nyckelfärdigt koncept som uppförs av det danska företaget Gråkjær Landbrug. Mattias Espert tar med på en guidad tur i anläggningen som består av tre avdelningar: dräktighet och betäckning, grisning och tillväxt.

  Byggarbetet har gått i ryslig fart. I december 2018 påbörjades schaktningen. Med ett nyckelfärdigt stall ingår allt ifrån väggar och inredning till handfat och speglar.

   Högtflygande takarbete. Mattias Espert inspekterar bygget.
  Högtflygande takarbete. Mattias Espert inspekterar bygget. FOTO: Johan Joelsson

  – Precis som du köper en Mercedes med den och den utrustningen, så köper jag ett stall med den och den inredningen. Jag köper ett koncept och det konceptet är att producera gris, säger Mattias Espert.

  Den nya anläggningen kommer att integreras med det gamla grisstallet på gården. Totalt räknar Mattias Espert med att ha mellan 1 200 och 1 400 suggor totalt.

   Mattias Espert tror att den afrikanska svinpestens härjningar i Europa kommer att leda till att de svenska grispriserna stiger.
  Mattias Espert tror att den afrikanska svinpestens härjningar i Europa kommer att leda till att de svenska grispriserna stiger. FOTO: Johan Joelsson

  Nyanställer

  Satsningen innebär inte bara fler grisar. Mattias Espert kommer även att behöva skala upp personalstyrkan.

  – Vi kommer att gå från 2,8 tjänster i dag till sju eller åtta anställda totalt, säger han.

  Trots att de svenska grispriserna i dag inte imponerar är Mattias Espert övertygad om att de kommer att stiga i takt med att fler efterfrågar svenskproducerat kött. Dessutom tror han att exporten av svenskt, högkvalitativt fläskkött lär öka de kommande åren.

   Bygget ritades initialt som ett bidrag till en tävling om framtidens stall som Jordbruksverket utlyste.
  Bygget ritades initialt som ett bidrag till en tävling om framtidens stall som Jordbruksverket utlyste. FOTO: Johan Joelsson

  – Vi jobbar febrilt inom näringen för att hitta andra vägar ut, kanske till Asien. Vi behöver en annan avsättningsmarknad. Är det någon som betalar bättre för vårt fantastiska griskött tycker jag att de ska ha det, säger Mattias Espert, som vid sidan smågrisproduktionen är vice ordförande för Sveriges Grisföretagare.

  Hur ser du på vurmen för småskalighet och hantverksmässig grisproduktion?

  – Kommer jag upp i volym omsätter jag mer pengar och kan investera i större stallar och mer personal. Jag får dessutom mer pengar till fortbildning. Jag håller benhårt fast vid stordrift för att det är otroligt tryggt för djuren, säger han.

  Hur ser det ut här på gården om tio år?

  – Jag drivs av utveckling. Är pengarna och ekonomin med mig så bygger jag vidare. Och förhoppningsvis vill någon av mina söner ta över en vacker dag, säger Mattias Espert.

   Grisarna på gården väntar på att få flytta in i sitt nya hem.
  Grisarna på gården väntar på att få flytta in i sitt nya hem. FOTO: Johan Joelsson

   

  Stallet

  Stallet var Mattias Esperts och Gråkjær Landbrugs bidrag till Jordbruksverkets tävling om framtidens smågrisstall. En gödselkylningsanläggning ger bättre inomhusklimat och värmer upp byggnaden. Suggstallet inreds med boxar och djupströ på spalt i betäckningsavdelning, samt transponderboxar till de dräktiga suggorna. I grisningsstallet finns boxar med plastspalt. I smågrisstallet blir det gjutjärnsgolv med dubbelautomater, samt tvådelat fodersystem.

   

  Gården

  Mattias Esperts föräldrar drev gården som ett hobbylantbruk med småskalig grisproduktion och spannmålsodling fram till 1987, därefter ren växtodling. Då tog Mattias Espert över och byggde sin första grisanläggning. Sedan dess har han byggt och renoverat upp tre större grisanläggningar i Skåne, bland annat i Gärsnäs.

   

  Företagen

  Bolagsnamn: Making Bacon och Smågris Syd.

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Antal anställda: 20 personer totalt (när nybygget är klart).

  Omsättning: Totalt cirka 70 miljoner kronor.

  Resultat: 6-7 miljoner kronor.

  Vinstmarginal: ”Räknar med 10 procents vinstmarginal när nybygget är klart.”

  Areal: ”Ingen åkermark i nuläget, drev 350 hektar som arrenderades ut 2017.”

  Investeringar: ”Nytt grisstall för 1 000 grisar för totalt 40 miljoner kronor.”

  Så tänkte jag: ”Utveckling är inspirerande.”

  Tre tips: ”Var vidsynt, gör det du tror på, lyssna inte för mycket på pessimister.”

   

  Mer om nybyggen

  Missa inte ATL:s specialutgåva med tips och råd för dig som vill bygga nytt. Exklusivt för dig som prenumerant!

  Relaterade artiklar

  Till toppen