Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 oktober 2013

  Han predikar kaninens lov

  Billiga i drift och lätta att sköta. Kaninkött kan vara framtidens melodi för lantbrukare och andra som vill hitta en lönsam binäring.

  Lättskött. Affe Hedlund, uppfödare från Vårgårda, vill slå ett slag för kaninen som produktionsdjur. ”De är lätta att hantera och billiga att föda upp”, säger han.
  Lättskött. Affe Hedlund, uppfödare från Vårgårda, vill slå ett slag för kaninen som produktionsdjur. ”De är lätta att hantera och billiga att föda upp”, säger han.

  – De är mycket trivsamma och lättskötta djur. Man kanske inte kan leva på dem, men de kan absolut ge extrainkomster, säger uppfödaren Affe Hedlund från Vårgårda.

  Är på väg tillbaka

  Han har sysslat med kaniner i 30 år och är på Elmia för att berätta om kaninens fördelar som produktionsdjur.

  Efter flera år på tillbakagång är den långörade krabatens magra kött på väg tillbaka till våra middagsbord.

  – Vi har märkt att det finns en växande marknad för kaninkött och just nu är intresset stort för att satsa på detta djur – både för husbehov och i mer kommersiell skala, berättade Affe Hedlund för de nyfikna åhörarna.

  "Ett ypperligt djur"

  Under de hungriga krigsåren och tiden därefter var kaninen betydligt hetare, för att därefter försvinna från de svenska menyerna.

  Efter ett kortare uppsving under 1970-talets gröna våg har suget åter väckts till liv.

  – Jag tror att det finns en samhällstrend i detta. Många unga är i dag intresserade av vad de äter och man vill ha en koppling till bonden. Då är kaninen ett ypperligt djur, säger Affe Hedlund.

  Enligt honom kan kaninproduktion vara ett bra extraknäck för den som vill utvidga sitt lantbruk med ytterligare någon verksamhetsgren.

  Genererar mycket kött

  – Det är ganska lätt att bygga om och anpassa gården till kaninuppfödning och kan man odla sitt eget foder är det perfekt, säger han.

  För att underlätta för den som vill satsa på kaninuppfödning i större skala har Kaninavelsförbundet tagit fram en folder om kaninkött, avel och vilka sorter som är lämpliga.

  Som exempel nämner Affe Hedlund att en avelshona kan generera 40 kilo kött i produktionsledet.

  – Det är det inget annat djurslag som klarar, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen