Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 februari

  Han planerar för Sveriges största gödselbaserade biogasanläggning

  Torp

  Olof Boson har kycklingar, dikor, tjurar, växtodling och planerar för Sveriges största gödselbaserade biogasanläggning. Nu tilldelas han Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling.

   Olof Bosons huvudverksamhet är kycklinguppfödningen, men han samtidigt arbetar ha med att utveckla många andra delari sin verksamhet.
  Bild 1/3 Olof Bosons huvudverksamhet är kycklinguppfödningen, men han samtidigt arbetar ha med att utveckla många andra delari sin verksamhet.
   Olof Bosoms mål är att bygga en koldioxidneutral gård innan år 2030.
  Bild 2/3 Olof Bosoms mål är att bygga en koldioxidneutral gård innan år 2030.
   Olof Bosom är en prisbelönt lantbrukare, och fler utmärkelser står säkerligen inför dörren.
  Bild 3/3 Olof Bosom är en prisbelönt lantbrukare, och fler utmärkelser står säkerligen inför dörren.

  I Torp, några kilometer norr om Mönsterås, driver Olof Boson sin prisbelönta verksamhet. Han är sjätte generationens lantbrukare på gården.

  – Redan som 12-åring berättade jag i lokaltidningen Barometerns ungdomsbilaga att jag skulle bli lantbrukare, säger Olof Boson.

  Som nybliven agronom fick han De Lavals resestipendium för att studera mjölkproduktion i Jordanien. Samma företag anställde sedan Olof Boson som försäljnings- och marknadschef i Egypten, Libyen och Sudan.

  – Det var två oerhört lärorika år, på många sätt.

  Ett exempel var insikten om betydelsen av tillgång på vatten inom livsmedelsproduktion.

  – Det är inte lätt att bygga upp en kommersiell mjölkproduktion för 5 000 kor ute i öknen. Man måste pumpa ut vatten som knappt finns, importera grovfoder från utlandet, och sedan ska gödseln tryckas ut i öknen.

  Ville inte sälja

  Efter att Olof Boson hade jobbat i Nordafrika fick han ett nytt uppdrag för De Laval. Han reste till Pakistan, Afghanistan, Iran och Bangladesh. År 2012 flyttade han som 29-åring hem till Torp och tog över huvudansvaret för gården efter sin far.

  – Kycklingarna är vår största verksamhet. På årsbasis har vi ungefär 1,5 miljoner kycklingar, berättar Olof Boson som även har cirka 50 dikor och 150 tjurar och håller på att utöka med nya stall.

  Han tycker att det är viktigt att vara förändringsbenägen och att se alternativa lösningar. Han var kritisk till planerna på att sälja Kalmar Lantmän till Lantmännen.

  – Jag tyckte att vi kanske borde fråga någon mer på marknaden, för att se så att vi verkligen får rätt pris. Jag var en av dem som drev på för att vi även skulle lyssna med andra aktörer, säger Olof Boson och fortsätter:

  – Jag tror att jag har med mig det från tiden utomlands, att man hela tiden ska ifrågasätta om man gör rätt saker.

  Beslutet blev att sälja till Swedish Agro, med moderbolaget Danish Agro.

  Gasar på i höst

  Olof Boson och 21 andra lantbrukare i Mönsterås kommun planerar även att bygga Sveriges största gödselbaserade biogasanläggning. Projektet har nyligen beviljats 108 miljoner kronor från regeringens satsning Klimatklivet.

  – Förhoppningsvis kan vi ta ett slutgiltigt investeringsbeslut till hösten. Vi ska göra flytande gas, främst för tunga lastbilar men även till bussar.

  Biogasprojektet stämmer väl överens med Olof Bosons egen målsättning om en koldioxidneutral gård senast år 2030.

  – Vi har redan kommit en bit på väg mot en koldioxidneutral gård. Vi har solcellsel och kör våra vanliga bilar på biogas, till exempel. Vi gräver en våtmark för att rena vattnet och ha en buffert.

  Olof Boson räknar med att inte behöva köpa in handelsgödsel till gården i framtiden. Inom 5-10 år tror han att det finns miljövänliga alternativ när det gäller drivmedel till traktorerna.

  Tröskverksprincipen

  Olof Boson och ägarna till två av hans granngårdar är initiativtagare till biogasprojektet. I höstas startade de tre granngårdarna ett gemensamt företag, Mönsterås växtodling AB.

  – Från och med nu har vi växtodlingen, med maskinerna, kem, utsäde och allt, gemensamt. Det är konventionell växtodling, med raps, vete, maltkorn, ärter, vall och majs.

  – Vi hjälps åt lite som man gjorde förr, när man hade ett tröskverk som användes på flera gårdar. Det blir en annan flexibilitet. En annan fördel är att vi får det trevligare socialt. Vi pratar mycket mer med varandra nu, säger han.

  Olof Bosons djurhållningsföretag, Stranda Kyckling AB, sysselsätter fem personer. Aneel från Pakistan och Salim från Syrien har varit anställda i tre respektive två år.

  – Båda tillför oerhört mycket. De kompletterar varandra och jag skulle inte klara mig utan dem. Dessutom har vi ett spännande kulturellt utbyte, eftersom de representerar olika religioner och matkulturer.

  – Jag har lärt mig att man måste ge nyanlända chansen. I vår ska jag försöka rekrytera en person till, och jag skulle inte banga att ta in ytterligare en person med utländsk bakgrund, säger Olof Boson.

  Vad betyder Anders Wall-stipendiet för dig?

  – Jättemycket. Det är väldigt roligt att bli uppmärksammad för det man gör. Dessutom kommer man in i ett fint nätverk, med intressanta föreläsningar och utbyten med spännande människor med erfarenheter från andra branscher.

  LÄS OCKSÅ: De tilldelas HKScans miljöprisLÄS OCKSÅ: Bröder får HK Scans miljöprisLÄS OCKSÅ: Dröm om ekobönor gav pris

  Fakta: Olof Boson

  Ålder: 34

  Aktuell: Mottagare av Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling, 100 000 kronor.

  Motiveringen: ”Som driftig, välutbildad lantbruksentreprenör med internationella erfarenheter och perspektiv förmår Olof Boson tänka globalt men arbeta med fokus på det egna företagets kyckling- och köttdjursproduktion samt växtodling”.

  Stipendiet överlämnades de 29 januari av riksmark Svante Lindqvist vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens högtidssammankomst.

  Till toppen