Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 oktober 2019

  Han odlar svamp i bensinmacken

  BÄCKEBO.

  Anders Nilsson är champinjonodlare sedan 26 år. Länge kämpade han och kompanjonen med små skördar. Vändningen kom med först med ny kompostjord och sedan med ny lokal – en bensinmack från 60-talet.

   Runt 18 grader är det i odlingsrummen. Sommartid kan rummen behöva kylas ned, för att undvika att svamparna växer för fort och blir övermogna innan Anders Nilsson och kompanjonen hinner plocka.
  Runt 18 grader är det i odlingsrummen. Sommartid kan rummen behöva kylas ned, för att undvika att svamparna växer för fort och blir övermogna innan Anders Nilsson och kompanjonen hinner plocka. FOTO: Kristina Wirén

  I småländska Bäckebo finns en nedlagd bensinmack från 1960-talet. I det som tidigare var bilverkstad är det numera svampodling. Här är det svampsäsong året runt. Inomhusodlingen ger cirka 50 ton svamp varje år, som säljs till livsmedelsbutiker i närområdet.

  – Vi odlar lika mycket året runt, men det är högre tryck på sommaren. Det grillas mycket. Befolkningen ökar på Öland och i kustlandet, säger Anders Nilsson.

  Han äger Bäckbebo champinjonodling tillsamman med kollegan Benny Axeborg sedan 26 år. Det var när Anders Nilsson bestämt sig för att sluta som mjölkbonde som de fick erbjudande om att köpa ett champinjonföretag.

  – De första tio åren kunde man varit utan svampodlingen, för det var krabb hela tiden i stort sett. Problem med komposten, för liten skörd, svårt att lyckas sälja och få betalt.

   En odling är på fyra veckor och mellan varje odling rengörs lådorna. Bäckebo champinjonodling har svamp året runt.
  En odling är på fyra veckor och mellan varje odling rengörs lådorna. Bäckebo champinjonodling har svamp året runt. FOTO: Kristina Wirén

  Fördubblad produktion i bensinmack

  De fortsatte ändå, med förhoppningen om att det skulle gå bättre. När deras kompostleverantör i Skåne helt plötsligt skulle sluta fick de nys om kompostfabriken Pilzhof Wallhausen i Tyskland. Med nytt odlingssubstrat vände affärerna.

  – Man såg direkt att det blev bra. Det var fullt med svamp och den såg jättefin ut. Det var bara att plocka.

   Den gamla mack-byggnaden visade sig vara perfekt för champinjonodlingen, som Anders Nilsson har med en kompanjon.
  Den gamla mack-byggnaden visade sig vara perfekt för champinjonodlingen, som Anders Nilsson har med en kompanjon. FOTO: Kristina Wirén

  Svampodlingen fanns i en ombyggd lada. Det var lågt i tak, tungt att jobba där och lokalen började bli sliten. Kompanjonerna stod vid nästa vägskäl. Lägga ned eller satsa. I samma veva blev macken ledig. Den hade varit bensinmack och senare Kulturmacken som använts av lokala konsthantverkare och företagare. 2014 blev den gamla bensinmacken deras nya champinjonfabrik.

  – Det är ett bra läge, bra asfalterad plan och ett bra hus. Det är högt till tak och gott om plats.

  Sedan flytten till macken har produktionen fördubblats. I två rum odlas vita och bruna champinjoner.

  – En fjärdedel är bruna kastanjechampinjoner som säljer mer och mer. De har lite mer smak. Om man låter dem växa och bli riktigt stora blir de Portabello.

   I två ombyggda i tidigare macken odlas bruna och vita champinjoner och Svamparna säljs till ett 30-tal livsmedelsbutiker i närområdet.
  I två ombyggda i tidigare macken odlas bruna och vita champinjoner och Svamparna säljs till ett 30-tal livsmedelsbutiker i närområdet. FOTO: Kristina Wirén

  Komposten stor kostnad

  Komposten är utvecklad för champinjoner. Den levereras i odlingslådor med torv och svampmycel.

  – Komposten tillverkas av hästskit, vetehalm och andra ingredienser. Det blandas ihop och pastöriseras i stora anläggningar. Det lastas på lastbil och körs hit.

  Komposten är en stor kostnad, inte minst fraktkostnaden från Tyskland.

  – Det finns ingen i Sverige som tillverkar champinjonkompost i någon större skala. Man behöver en bra kompost för att kunna odla och få det till att fungera. Det är först sedan vi började importera kompost som det har fått den kvalitén så att det blev någon större lönsamhet på det.

   Odlingen ger cirka ett ton svamp i veckan. Anders Nilsson och hans kompanjon plockar champinjoner året om.
  Odlingen ger cirka ett ton svamp i veckan. Anders Nilsson och hans kompanjon plockar champinjoner året om. FOTO: Kristina Wirén

  Väljer bort plast

  Fram tills för några år sedan ökade försäljningen, för att sedan stagnera. Konkurrensen märks från importerade champinjoner som säljs billigare, men också från förpackade svampar.

  – Det är lite tråkigt när folk väljer bort lösvikt för att köpa svampen i en plastask i stället. Vi kanske också får börja packa lite, men vi vill inte plastaskar. Det är lätt att det blir fuktighet och kondens i dem. Svampen trivs egentligen bättre i en papperspåse.

   Svamparna växer i kompost med svampmycel som importeras från Tyskland.
  Svamparna växer i kompost med svampmycel som importeras från Tyskland. FOTO: Kristina Wirén

  Anders Nilsson bor nära och tittar till odlingen varje dag. Arbetet som mjölkbonde saknar han inte.

  – Om en odling går åt skogen blir nästa bättre. Om du som mjölkbonde drabbas av torka får du leva med det i ett eller två år.

  Är en champinjonodlare någonsin ute och letar svamp i skogen?

  – Min kompanjon är mer för att plocka svamp i skogen än jag. Jag är nöjd med lite champinjoner. Jag tycker att det är den bästa svampen, säger Anders Nilsson.

  Bäckebo champinjonodling HB

  Företagsform: Handelsbolag.

  Verksamhet: Odla champinjoner som säljs till livsmedelsbutiker.

  Ägare: Anders Nilsson och Benny Axeborg.

  Anställda: Ägarna arbetar i företaget, plus en halvtidstjänst.

  Omsättning: 1,7 miljoner kronor.

  Odlingsyta: Cirka 100 kvadratmeter.

  Produktion: Cirka 50 ton champinjoner per år.

  Anders Nilssons tips till dig som funderar på att bli svampodlare:

  Undersök var du har du för marknad och möjlighet att sälja svampen: ta reda på vem du ska sälja till och vad du kan få betalt.

  Se till att ha bra kompost.

  Skaffa en lokal som är väl isolerad och som går att värma upp och kyla ned.

  Räkna med daglig tillsyn av odlingen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen