Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 February

  Han lyfter fram potatisens hälsofördelar

  Glöm gojibär och chiafrön. Nu finns det en ny superföda: potatis. Forskare i Skottland hyllar nu knölens alla hälsoeffekter. Man konstaterar bland annat att den minskar risken för hjärtattacker, cancer och demens.

   – Potatis har fått ett onödigt dåligt rykte och konsumtionen av färsk potatis har sjunkit under en lång tid, säger Derek Stewart, forskare vid James Hutton-institutet i Aberdeen, Skottland, till tidningen The Scotsman.
  – Potatis har fått ett onödigt dåligt rykte och konsumtionen av färsk potatis har sjunkit under en lång tid, säger Derek Stewart, forskare vid James Hutton-institutet i Aberdeen, Skottland, till tidningen The Scotsman.

  Ny forskning i Skottland är rena drömmen för dig som jobbar med potatis – eller som vill må bättre.

  – Det här är i stort sett en lovordande rapport för potatisen, säger professor Derek Stewart vid James Hutton-institutet i Aberdeen, Skottland, till tidningen The Scotsman.

  Tillsammans med kollegan Mark Taylor har de kartlagt potatisens inverkan på vår hälsa. Resultatet var mycket mer positivt än man räknat med.

  LÄS ÄVEN: Ny hälsopotatis med långsammare kolhydrater

  Mer än bara kolhydrater

  – Potatis har fått ett onödigt dåligt rykte och konsumtionen av färsk potatis har sjunkit under en lång tid, säger Derek Stewart.

  Forskarna menar att det dåliga ryktet beror på att de flesta bara ser knölen som en källa för kolhydrater.

  – Om du skulle behöva leva på bara en enda sak, så skulle du kunna göra det på potatis och fortsätta må riktigt bra. Det kan man inte säga om många grödor.

  I den nya rapporten visar man på en lång rad hälsofördelar, bland annat att potatis minskar risken för hjärtattacker, den innehåller karotenoider som minskar risken för cancer och man blir snabbt mätt vilket minskar risken för fetma. Rotfrukten innehåller också viktiga vitaminer och mineraler – som många köper som dyra kosttillskott.

  LÄS ÄVEN: Hon vårdar unik potatissamling

  Bra för äldre

  Den mest spännande forskningen visar att potatis kan komma att spela en allt viktigare roll i äldrevården. Dels så är det en föda där näringsämnena lätt tas upp av kroppen men framför allt så motverkas demens.

  – Det finns ett starkt samband med förbättrad kognitiv förmåga hos äldre om de äter potatis. Men exakt varför det är så är inte klarlagt ännu, säger Derek Stewart.

  Den nya forskningen har publicerats av The James Hutton Institute i form av rapporten ”Potato – a basis for human nutrition and health benefits”. Studien har finansierats av den brittiska lantbruksforskningsorganisationen AHDB, Agriculture and Horticulture Development Board. Rapporten går att ladda ner gratis på nätet.

  Fem hälsofördelar med potatis

  • Bra mot demens. Äldre som äter potatis har bättre minne och kognitiv förmåga.

  • Motverkar hjärtattacker. Byter man ut kött mot potatis i dieten så minskar risken för hjärtattacker.

  • Innehåller antioxidanter. Potatis innehåller flera hälsosamma antioxidanter, bland annat polyfenol och karotenoider.

  • Mätt fortare. Potatis är ett av de födoämnen som ger allra bäst mättnadskänsla. Det här gör att man fortare blir mätt, och därför inte äter för mycket.

  • Mängder av vitaminer. Innehåller mängder av vitaminer, bland annat C, B6 och B9. Dessutom en hel rad med mineraler.

  Till toppen