Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 oktober 2019

  Hoppas på sockerrekord i årets betkampanj

  Årets betkampanj kan slå rekord i socker. Rotskörden ser ut att bli en av de högsta någonsin. Nu hoppas odlarna att väderleken ska få upp sockerhalten i betorna – men trassel på sockerbruket kan förlänga kampanjen.

   Betkampanjen riskerar att förlängas på grund av tekniska problem på sockerbruket i Örtofta, Skåne.
  Betkampanjen riskerar att förlängas på grund av tekniska problem på sockerbruket i Örtofta, Skåne. FOTO: Shutterstock/TT

  Betkampanjen drog igång 26 september och hittills har knappt 20 procent av de svenska sockerbetorna hunnit skördas. Facit så här långt är positivt.

  – Det kan bli en av de högsta rotskördarna och en av de största sockerskördarna på hektarbasis någonsin, om det håller i sig, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare i Betodlarna.

  Rotskörd över snittet

  Av de fält som hittills skördats ligger rotskörden ”väsentligt över” femårssnittet på 63 ton per hektar, enligt Anders Lindkvist.

  – Samtidigt ligger sockerhalten på 16,5 procent vilket är lägre än snittet på 17,3 procent. Det är rotskörd gånger sockerhalt vi får betalt för, säger han.

   Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna.
  Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna. FOTO: Malin Eborn

  Hoppas att frosten dröjer

  Det tidigare rekordåret, 2014, låg snittet på 73 ton betor per hektar och sockerhalten på 16 procent. Utfallet blev då 12 ton socker per hektar.

  Enligt Anders Lindkvist är det ännu för tidigt att uttala sig om årets utfall.

  – Vi är bara i början av kampanjen och skinnet ska inte säljas förrän björnen är skjuten. Det är ännu väder som gör att tillväxten i betorna fortsätter. Sedan får vi hoppas att väderleken också får upp sockerhalten, samt att allvarlig frost verkligen dröjer länge, säger han.

  Johan Hoolmé, som odlar betor på 70 hektar utanför Skivarp, har skördat drygt en fjärdedel när ATL når honom.

  – Det ser bra ut. Jag har en rotskörd på 93 ton per hektar. Sockerhalten är lite låg och ligger kring 17 procent, men tonnen socker per hektar ligger strax över 14 ton så jag är nöjd, säger han.

  De senaste åren har han fått en hög rotskörd och ser inte årets siffra som exceptionell.

  – Visst är den bra men liksom för spannmålen har det varit ett väldigt bra växtodlingsår. Fjolårets torka hjälpte oss med strukturen i marken. Jag har också vattnat en del, säger Johan Hoolmé.

  Hans första leverans har gått till sockerbruket och tre leveranser till är inplanerade fram till jul.

  Inkörningsproblem drabbar odlare

  Som ATL kunde berätta på tisdagen har sockerbruket Örtofta en tid gått med reducerad fart på grund av inkörningsproblem av ny utrustning. I förra veckan havererade två centrifuger och tekniker från Tyskland kallades in för att lösa problemen. Produktionen ska vara i gång igen men många odlare som ATL talat med har fått sina leveransdatum framflyttade både en och två gånger på grund av driftstörningarna.

  Enligt ett första besked väntades kampanjen pågå fram till någon vecka in i januari. Nu handlar det mer sannolikt om januari månad ut.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen