Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 februari

  Han har 100 mil till tröskan

  Norderön.

  Han har fötterna i två världar, dels i den skånska asfaltsdjungeln, dels i den jämtländska myllan på Norderön, mitt i Storsjön. Erik Milton är spannmålsbonden som driver sin gård 100 mil från bostaden i Helsingborg.

  Det här är en artikel ur tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

   Distansarbete. Erik Milton har sitt lantbruk 100 mil från bostaden i Helsingborg.
  Distansarbete. Erik Milton har sitt lantbruk 100 mil från bostaden i Helsingborg. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Det är en klar men mycket blåsig dag. Äntligen uppehåll efter en regning period och Erik Milton kan sätta sig i sin nygamla tröska och påbörja tröskningen. Nu väntar en period av hårt arbete innan han kan vända sin Volvo mot söder och hemmet i Helsingborg igen.

  Som ung sprang han på gårdar och växte upp med skog och hästar i Småland. Men sedan kom livet och ekonomistudier emellan och han hamnade som ekonom på Findus.

  – Jag hade nog tänkt att jag skulle bli bonde men det blev inte så, säger han.

   Erik Milton tillbringar mellan fem och sex veckor i Jämtland under vårbruket och lika länge under höstbruket.
  Erik Milton tillbringar mellan fem och sex veckor i Jämtland under vårbruket och lika länge under höstbruket. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Han slog ned sina bopålar i Skåne och träffade där en bonddotter från Jämtland och trivdes gott vid besöken i hennes föräldrahem på Norderön där det odlades vall och korn och där det fanns mjölkkor.

  När svärföräldrarna blev äldre minskade de på jordbruket och började fundera på att sälja gården.

  – De hade ju båda sina två döttrar och barnbarn i Skåne, så det var ett naturligt beslut för dem, berättar Erik Milton.

  Men för honom kändes det fel, inte bara för att gården tillhört familjen i fem generationer utan för att han också hade en dröm.

  – Så jag gjorde ett lappkast och gick från att vara ekonomichef till att vara bonde, berättar han.

  Året var 2010 och han gjorde en uppgörelse med familjen om att göra en satsning på fem år för att sedan utvärdera. Fem år kom och gick och vid nästa familjeråd tyckte frun och de tre barnen att pappa var så nöjd och glad att han kunde få fortsätta vara bonde.

   Traditionellt odlas det mycket korn i Jämtland, men Erik Milton vill gärna prova annat och har odlat såväl vete och råg som havre och maltkorn på Norderön.
  Traditionellt odlas det mycket korn i Jämtland, men Erik Milton vill gärna prova annat och har odlat såväl vete och råg som havre och maltkorn på Norderön. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Går bra att vara utbo

  Traditionellt odlas främst korn i Jämtland.

  – Motorn i det Jämtländska jordbruket är mjölk och kött, berättar Erik Milton. Till det behövs vall varför det främst är det som odlas, och korn när vallen bryts.

  Men han ville gärna odla alla de traditionella spannmålen och hoppade på ett livsmedelsprojekt där han odlade vete till en kvarn i närheten och har också odlat såväl havre som råg och maltkorn.

  – Det känns viktigt att ta in lite av förädlingskedjan och jag har varit med i flera projekt, bland annat i Min Farm som var en tidig REKO-ring.

   ”Idel ädel gamla grejer” kräver en del mekande, men det gillar Erik Milton.
  ”Idel ädel gamla grejer” kräver en del mekande, men det gillar Erik Milton. FOTO: Joachim Lagercrantz
   Efter en lång regnperiod är fukthalten på rätt sida.
  Efter en lång regnperiod är fukthalten på rätt sida. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Att han har 100 mil mellan gården på Norderön och hemmet i Helsingborg är inget han ser som ett problem. Han tillbringar mellan fem och sex veckor i Jämtland under vårbruket och lika länge under höstbruket.

  – Utöver det är familjen här på sommarsemester, under jul och på lov.

  Erik Milton odlar sina 103 hektar ekologiskt och enligt KRAV. Längre söderut skulle kanske ogrästrycket göra att det vore omöjligt att inte hela tiden vara på plats.

  – Det låter kanske nonchalant och kan kanske låta som att jag inte är helt seriös som bonde, men det fungerar faktiskt väldigt bra på de här breddgraderna om man är noga med växtföljden.

  Hans är femårig, två år med vall, sedan tre år med spannmål. Vallen är nyckeln, 25 procent klöverfrö är kvävefixerande, och genom att vallen slås två gånger av en granne får han kontroll på ogräset. I utbyte får Erik Milton svämgödsel.

  – Men jag säljer en del vall på rot också.

   På Önstagården har Erik Miltons bondedröm gått i uppfyllelse.
  På Önstagården har Erik Miltons bondedröm gått i uppfyllelse. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Varvar som konsult och bonde

  Till en början var det enbart jordbruket med intensiva veckor höst och vår som var det primära.

  – Den andra tiden var jag hemma i Helsingborg. Familjen tyckte att det var helt fantastiskt att ha pappa hemma som bakade bröd och grejade.

  Men hans gamla liv som ekonomichef smög sig på och det började ramla in förfrågningar om olika projekt. Så i dag delar han sitt arbetsliv som konsult och bonde. Det är möjligt tack vare goda kommunikationer mellan Skåne och Jämtland.

   Till Norderön, som är 900 hektar stor, tar man sig med båt eller färja.
  Till Norderön, som är 900 hektar stor, tar man sig med båt eller färja. FOTO: Joachim Lagercrantz

  – Vi har haft fiber på ön i 15 år och det finns en flygplats på Frösön, jag kan flyga ned till Skåne om något pockar på där när jag är här och jobbar och även tvärtom. Jag är nog på Norderön en till två gånger i månaden iallafall.

  Trots att han inte hade vare sig erfarenhet eller utbildning har allt fungerat väldigt bra. För Erik Milton handlar det om att ha roligt och att samtidigt lära sig något.

  – Tycker man att något är roligt så fungerar det oftast. Gör det inte det ska man vara prestigelös nog att fråga någon som vet och gör man som de säger så börjar det fungera igen. Så enkelt är det faktiskt.

   Givande och tagande i lokalsamhället. Erik Milton är en del av bygemenskapen trots att han inte bor på Norderön hela året.
  Givande och tagande i lokalsamhället. Erik Milton är en del av bygemenskapen trots att han inte bor på Norderön hela året. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Begagnad maskinpark

  Maskinparken är begagnad och han har nästan alla maskiner som behövs.

  – Jag är ju ekonom så jag har köpt maskiner som är effektiva och som rullar och går. Min verksamhet är inte så stor att den kan bära investeringar och avskrivningar på tre miljoner. Jag köper det jag behöver när jag hittar något bra. Det kan bli en vält i Karlstad och en betesputs i Norrköping, skrattar han.

  Han gör det mesta själv men kan vid enstaka tillfällen ta hjälp av någon maskinstation vid arbetstoppar.

  Nu har han drivit gården på Norderön i nästan tio år och rotat sig ordentligt. Han är aktiv i de lokala föreningarna och jagar älg på den 900 hektar stora ön. Kanske är det dags att flytta hit för gott?

  – Ja, det finns funderingar på det, avslöjar Erik Milton. Det kommer i så fall innebära en större satsning på gården, med någon form av förädling.

  Önstagården

  Ägare: Erik Milton.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Areal: 103 hektar.

  Verksamhet: Spannmålsodling och vall enligt Krav.

  Maskinparken

  Traktorer: MF 4245, MF 5465

  Jordbearbetning: Överum växelfyra, Väderstad XT 3,40, Potila SPH 6 m, Vält Väderstad 6 m

  Sådd: Tune vältkombi 3 m, Tröska MF 25 14 fot

  Tork: Gårdsjö

  Det här är en artikel ur tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen