Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 maj 2019

  Han håller koll på brunsten i mobilen

  SONARP

  När någon av köttproducenten Sven-Olof Häggs kor visar tecken på brunst kommer ett larm via en app i mobilen. En investering som har ökat lönsamheten och frigjort värdefull tid.

  Charolais-korna i Sven-Olof Häggs stora lösdriftsstall utanför Eslöv njuter av den stigande vårvärmen. Solen lyser upp deras gula öronmärken från Jordbruksverket. Men de har även ett annat öronmärke i form av en liten orange sensor. När djuren går in i brunst skickar sensorn signaler via en antenn varpå Sven-Olof Hägg får ett larm i sin mobiltelefon och snabbt kan boka in seminering.

  – Det här systemet, som heter Cow Manager, känner av när korna rör sig mer, slutar tugga och när deras kroppstemperatur stiger. Det är väldigt fiffigt, säger han.

  Totalt har 60 av Sven-Olof Häggs 175 charolais-kor försetts med sensorer. Han har medvetet valt ut de djur som han helst vill ha kvigkalvar efter och därför satsar på att seminera. Resten av flocken släpper han tjur till.

   Charolais-uppfödaren Sven-Olof Hägg är nöjd med systemet CowManager som håller koll på kornas brunst och skickar ett larm till mobilen när det är dags för seminering.
  Charolais-uppfödaren Sven-Olof Hägg är nöjd med systemet CowManager som håller koll på kornas brunst och skickar ett larm till mobilen när det är dags för seminering. FOTO: Johan Joelsson
   Så fort korna går in i brunst kommer det ett larm till en app i Sven-Olof Häggs mobiltelefon.
  Så fort korna går in i brunst kommer det ett larm till en app i Sven-Olof Häggs mobiltelefon. FOTO: Johan Joelsson

  Tidigare hade Sven-Olof Hägg sina kor samlade och fick tillbringa många timmar i stallet under brunsttider.

  – Sedan jag satsade på det här frigörs mycket tid, något som inte minst är extra värdefullt under vårbruket. Dessutom kan det vara svårt att upptäcka brunsten hos äldre kor, de kanske bara visar tecken under en kort stund, säger han.

  En annan fördel med Cow Manager är att träffsäkerheten är hög. Första gången Sven-Olof Hägg använde systemet blev 55 av totalt 59 seminerade kor dräktiga.

  – Det kan jämföras med det bästa året tidigare då bara 45 av 55 seminerade djur blev dräktiga. Så systemet har blivit ekonomiskt lönsamt, säger han.

   Brunstpiercing. Sensorerna fästs enkelt i kornas öron.
  Brunstpiercing. Sensorerna fästs enkelt i kornas öron. FOTO: Johan Joelsson
   Totalt har 60 av gårdens 175 kor utrustats med öronsensorer.
  Totalt har 60 av gårdens 175 kor utrustats med öronsensorer. FOTO: Johan Joelsson

  Hur ser då kalkylen ut? Sven-Olof Hägg betalde 40 000 kronor för 60 sensorer plus kringutrustning. Batteriet ska enligt tillverkaren hålla i minst fem år. Något som ger en årskostnad på 8 000 kronor.

  – Det första året lyckades vi med två embryon mer än vanligt. Bara ett embryo är värt lika mycket som årskostnaden. Vid sidan av det ekonomiska kan dessutom semineringstiderna halveras, säger Sven-Olof Hägg.

  Cow Manager är vanligare på mjölkgårdar än bland köttproducenter. Men Sven-Olof Hägg tror att fler lantbrukare inriktade på avel kommer att skaffa det. Han menar att det är viktigt även för nötköttsföretagare att hänga med i den snabbt ökande digitaliseringen av lantbruket. Flera av hans kollegor i närområdet har ringt och visat intresse för systemet.

  – Eftersom råvarupriserna inte stiger krävs kostnadseffektivitet. Varje liten grej som kan hjälpa till att kapa de där kronorna är av godo, säger han.

  Trots att Sven-Olof Hägg har dygnet runt-bevakning av sina kors brunst via appen i mobilen tillbringar han ändå nästan lika mycket tid i stallet som tidigare.

  – Haha, jo, så blir det. Jag tycker ju om kor. Det är därför jag valt att jobba med det här, säger han och ler.

   Sedan Sven-Olof Hägg började köra med systemet har lönsamheten ökat och semineringstiderna halverats. Tidigare tog det sex veckor att få hela besättningen med kalv. Nu går det på tre veckor.
  Sedan Sven-Olof Hägg började köra med systemet har lönsamheten ökat och semineringstiderna halverats. Tidigare tog det sex veckor att få hela besättningen med kalv. Nu går det på tre veckor. FOTO: Johan Joelsson

  Sonarps gård

  Sven-Olof Hägg driver gården utanför Eslöv tillsammans med sin hustru Helena. 1997 tog paret över verksamheten efter Sven-Olofs föräldrar som började med charolais redan 1971. Idag finns det cirka 450 kor, kalvar och tjurar på gården.

  Cow Manager

  Cow Manager är ett nederländskt system som håller koll på besättningen dygnet runt. Taggarna som fästs på kornas öron mäter aktivitet, ättid, idissling, vilotid och temperatur. Med hjälp av informationen varnar den till mottagarens mobiltelefon om en ko är brunstig eller visar tecken på sjukdom. All data sammanställs även i ett program där den visas i ett diagram.

  Källa: Skånesemin

  Företaget

  Bolagsnamn: Sonarp Charolais

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: 1

  Omsättning: ”5-6 miljoner kronor.”

  Resultat: ”Lagom lön till mig.”

  Areal: 250 hektar, odlar vall och spannmål

  Investeringar: ”Cow Manager-systemet med 60 sensorer kostade 40 000 kronor.”

   Sven-Olof Hägg bedriver köttdjursuppfödning och spannmålsodling på Sonarps gård utanför Eslöv.
  Sven-Olof Hägg bedriver köttdjursuppfödning och spannmålsodling på Sonarps gård utanför Eslöv. FOTO: Johan Joelsson

  Tre tips till andra köttdjursproducenter

  • Snåla aldrig på tjurarna.

  • Var inte rädd för ny teknik.

  • Vårda dina kor ömt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen