Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 december 2018

  Han gjorde affärside av fjällkorna

  SUNNANHED ATL

  När stallet brann ner bytte Sven Blomberg mjölk mot nöt, men han behöll sina fjällkor. Köttet från de äldre korna faller särskilt kockarna i smaken.

   Efter att ha jobbat med fjällkor i mer än 40 år har det blivit dags för Sven Blomberg att lämna över verksamheten till sonen Alfred Blomberg.
  Efter att ha jobbat med fjällkor i mer än 40 år har det blivit dags för Sven Blomberg att lämna över verksamheten till sonen Alfred Blomberg. FOTO: Johan Joelsson

  Norr om Rättvik i Dalarna ligger Krav-jordbruket Sunnanheds fjällkor som utgörs av en nötbesättning med ett 60-tal dikor. Verksamheten drivs av Sven Blomberg med hjälp av sonen Alfred Blomberg och Svens fru Anki Elings Blomberg. Intresset för fjällkorasen började redan i Svens ungdom under början av 70-talet.

  – Jag hade fem mjölkande kor i ett skogsstall på min mammas villatomt. Redan på den tiden var rasen väldigt liten men det fanns ändå fler djur än idag, säger han.

  Sven Blomberg kom att hålla fast vid fjällkorna under sitt resterande yrkesliv. Först hade han en mjölkproduktion i 20 år på en arrenderad gård i södra Dalarna. Mjölkbesättningen flyttades sedan med till den nuvarande gården som köptes 1998. Fyra år senare brann ladugården ner, mjölkkorna kunde räddas men ungdjuren klarade sig dessvärre inte. Efter branden funderade Sven Blomberg kring jordbrukets inriktning och fick rådet att satsa på dikor istället.

  – Jag gjorde en kalkyl på vad det skulle kosta att byta ut djuren som överlevde branden till en tyngre köttras men jag fick inte kalkylen att gå ihop så jag behöll fjällkorna, säger han.

   Gården gick över till Krav 2007. ”Först handlade det om ekonomi, nu känns det helt enkelt bra”, säger Sven Blomberg till höger.
  Gården gick över till Krav 2007. ”Först handlade det om ekonomi, nu känns det helt enkelt bra”, säger Sven Blomberg till höger. FOTO: Johan Joelsson

  Merparten av köttproduktionen utgörs av halvårsgamla tjurkalvar som säljs i köttlådor lokalt. De äldre djuren klassas lägre jämfört med kraftigare köttraser och Scans låga ersättning fick Anki Elings Blomberg att leta efter mer lönsamma alternativ för kor som skulle slaktas. Till slut nappade grossisten Fällmans kött, hovleverantören som säljer kvalitetskött till restauranger och saluhallar. Sunnanheds fjällkor har fått utnämningen ”exceptionell råvara” två gånger av den ideella föreningen med samma namn. Föreningen anordnar blindtester där råvaror betygssätts av kockar. 2016 slog den tolvåriga fjällkon Stjärna poängrekord med 41,98 poäng av 50.

  – Det var en ahaupplevelse att vid 60 år känna vilken skillnad det kan vara på nötkött. Kvaliteten måste ha med rasen att göra och att djuren får växa långsamt. Vi har också många långliggande vallar som kanske ger ett smakrikt foder, säger Sven Blomberg.

   Sunnanheds fjällkor får bidrag för att hålla markerna öppna. ”Det bidrar till en god beredskap att hålla markerna plöjningsbara”, säger Sven Blomberg i mitten.
  Sunnanheds fjällkor får bidrag för att hålla markerna öppna. ”Det bidrar till en god beredskap att hålla markerna plöjningsbara”, säger Sven Blomberg i mitten. FOTO: Johan Joelsson

  Cirka åtta kor och ett femtontal kalvar skickas på slakt per år. En stor del av omsättningen utgörs av bidrag för att bland annat hålla landskapet öppet, totalt handlar det om 85 skiften i trakten. Sonen Alfred Blomberg har jobbat på gården vid behov men vid årsskiftet blir det dags att ta över verksamheten.

  – Min tanke är att fortsätta produktionen som den är men med fler kalvar och en ordentlig plan för de äldre korna. Sen kanske jag kompletterar med lite grönsaksodling vid sidan om, säger Alfred Blomberg.

  Jordbrukets effektivisering och jakten på bättre avkastning har lett till att många bönder övergett fjällkorna. Hur framtiden ser ut för den anrika rasen är det svårt att sia om.

  – I Sverige vet jag inte men här är den ljus. Jag kommer att hålla fast vid fjällkorasen, säger Alfred Blomberg.

   ”Jag är inte sugen på att ha en någon storgård, inriktningen blir densamma fast med en lite intensivare produktion, säger Alfred Blomberg.
  ”Jag är inte sugen på att ha en någon storgård, inriktningen blir densamma fast med en lite intensivare produktion, säger Alfred Blomberg. FOTO: Johan Joelsson
   Idag finns det cirka 600 renrasiga fjällkor kvar i Sverige.
  Idag finns det cirka 600 renrasiga fjällkor kvar i Sverige. FOTO: Johan Joelsson
   Fjällkorna är en hornlös ras vars mjölk lämpar sig extra bra för osttillverkning.
  Fjällkorna är en hornlös ras vars mjölk lämpar sig extra bra för osttillverkning. FOTO: Johan Joelsson
   Gården förskonades från den värsta sommartorkan och fodertillgången är god.
  Gården förskonades från den värsta sommartorkan och fodertillgången är god. FOTO: Johan Joelsson

  SUNNANHEDS FJÄLLKOR

  Bolagsform: Enskild firma.

  Antal anställda: En heltid.

  Omsättning: Cirka en miljon kronor där merparten är ersättningar, köttproduktionen står för cirka 25 procent.

  Resultat: 400 000 kronor 2017.

  Vinstmarginal: ”Den är plus i alla fall.”

  Areal: 95 hektar betesmark och odling av korn och vall. 

  Tre tips:

  1. ”Räkna på allt, även på alternativen. Jag behöll fjällkorna på grund av lönsamheten, omställningskostnaderna skulle blivit för höga annars.”

  2. ”Lås inte fast dig vid hur andra gör, våga gå din egen väg.”

  3. ”Samarbeta med andra istället för att göra dyra investeringar, det är onödigt att alla småbönder ska ha egna maskiner till allt”.

  Relaterade artiklar

  Till toppen